30' προετοιμασία
6' μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 36 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 3 - 4

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Στρώνουμε χαρτί κουζίνας σε μια πιατέλα, απλώνουμε τον γαύρο, τον αλατίζουμε και τον βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα.
  3. Καλύπτουμε με λαδόκολλα το ταψί του φούρνου και αδειάζουμε τα φιλέτα σε ένα βουναλάκι, στο κέντρο του ταψιού.
  4. Τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τις πάπρικες, τη ρίγανη, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  5. Απλώνουμε τα φιλέτα σε μονή στρώση, σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
  6. Ψήνουμε στον καυτό φούρνο για 4-6 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος. Δεν τα γυρίζουμε.
  7. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, σκορπίζουμε το ξύσμα, περιχύνουμε με τον χυμό και σερβίρουμε με ζεστό ψωμί.

Μυστικά

Αντί ψωμιού, μπορούμε να αλείψουμε ζεστές αραβικές πίτες με ταραμοσαλάτα, να προσθέσουμε ντοματίνια, φετάκια κρεμμυδιού, κάππαρη, μαϊντανό, ελαιόλαδο, γαύρο, ξύσμα και χυμό λεμονιού και να τυλίξουμε την πίτα σε ρολό.

Στο ποτήρι μας: Μια κομψή ρετσίνα από Ασύρτικο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών