Στην Αιτωλοακαρνανία οι γίγαντες γίνονται στη γάστρα με λαχανικά, Φέτα Χωριό και Ελαιόλαδο Ορεινές περιοχές. Μια τοπική συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε!

15' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 8

-  

Διαδικασία

  1. Πλένουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε ζεστό νερό (να μουσκέψουν) από την προηγούμενη ημέρα. Την επόμενη ημέρα, τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε για 45 λεπτά σε νερό χωρίς αλάτι (να μαλακώσουν μεν αλλά να κρατάνε λίγο. Δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα – όταν θα τρυπιούνται, θα είναι έτοιμα). Όταν βράσουν, τα στραγγίζουμε χωρίς να τα ξεπλύνουμε και κρατάμε το νερό στο οποίο έβρασαν. Πλένουμε τα λαχανικά μας και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, το σπανάκι, τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Βγάζουμε τα κοτσανάκια και τους σπόρους από τις πιπεριές και τις ψιλοκόβουμε κι αυτές. Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε τη μισή ποσότητα Χωριό Ελαιόλαδο Ορεινές Περιοχές κι αρχίζουμε να σοτάρουμε ελαφρά τα λαχανικά. Μόλις ετοιμαστούν, τα ρίχνουμε σε γάστρα.
  2. Προσθέτουμε μέσα στα σοταρισμένα λαχανικά τα φασόλια, αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο Χωριό Ελαιόλαδο Ορεινές Περιοχές και με τη βοήθεια μιας κουτάλας ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια από το νερό που είχαμε βράσει τα φασόλια και σκεπάζουμε με το καπάκι της γάστρας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190C για 30 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και σκορπάμε από πάνω την τριμμένη με το χέρι Φέτα  Χωριό (ή Χωριό Ελαφρύ, ή Χωριό Φέτα Ορεινές Περιοχές) και τον ψιλοκομμένο άνηθο. Ψήνουμε ακόμη για 10 με 15 λεπτά χωρίς να σκεπάσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών