20' προετοιμασία
20' ψήσιμο
Σύνολο: 40 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: Για 1.200 γρ

Για τη ζύμη

Για το γλάσο

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
  2. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν και σταδιακά προσθέτουμε τα αυγά, τη μελάσα και το τζίντζερ.
  3. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρίφαλο και τα προσθέτουμε σιγά- σιγά στο μείγμα, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να γίνει μια ενιαία ζύμη.
  4. Τη βάζουμε σε μια επιφάνεια, ανάμεσα σε δύο κόλλες αντικολλητικό χαρτί, και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 0,5 εκ. Κόβουμε μπισκότα χρησιμοποιώντας τους ειδικούς κόφτες (κουπάτ) που θα βρούμε στο εμπόριο σε διάφορα σχέδια.
  5. Καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και μεταφέρουμε εκεί τα μπισκότα.
  6. Ψήνουμε τα μπισκότα στους 160° C για 20 λεπτά περίπου και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Γλάσο

  1. Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ με το σύρμα, έως ότου ομογενοποιηθούν. Αν το γλάσο είναι πολύ αραιό, προσθέτουμε λίγη ακόμα άχνη, ενώ, αν είναι σφιχτό και δεν ρέει, προσθέτουμε χυμό λεμονιού (είναι απαραίτητος για να μην κιτρινίσει το γλάσο).
  2. Φτιάχνουμε ένα αυτοσχέδιο κορνέ, τυλίγοντας σε χωνί ένα τετράγωνο κομμάτι λαδόκολλας διαστάσεων περίπου 15x15 εκ.
  3. Αδειάζουμε μέσα στο κορνέ το γλάσο και κόβουμε λίγο τη μύτη.
  4. Σχηματίζουμε το περίγραμμα των μπισκότων ή γραμμές, βούλες κ.ά. με γλάσο, αφήνουμε λίγο να σταθεροποιηθεί και σερβίρουμε τα μπισκότα.

Μυστικά

Αν θέλουμε, μπορούμε να χρωματίσουμε το γλάσο με λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής. Πωλείται στα σούπερ μάρκετ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Ιστορίες, τεύχος 7.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών