ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓερμανικά χριστουγεννιάτικα μπισκότα με μάρτσιπανΓερμανικά χριστουγεννιάτικα μπισκότα με μάρτσιπαν
1 ώρα προετοιμασία
15' ψήσιμο
1 ώρα και 30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 45'

Υλικά

Μερίδες: 40

Διαδικασία

  1. Για τα κουμπιά από gingerbread, αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και τα μπαχαρικά.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ, κατά προτίμηση με το φτερό, το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη, μέχρι να γίνουν ένα πολύ αφράτο μείγμα.
  3. Προσθέτουμε το αυγό και τη μελάσα και χτυπάμε λίγο ακόμη.
  4. Τέλος, προσαρμόζουμε στο μίξερ το γάντζο και ρίχνουμε το μείγμα του αλευριού.
  5. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια απαλή ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.
  6. Ντύνουμε δύο λαμαρίνες με λαδόκολλα. Πασπαλίζουμε τον πάγκο με λίγο αλεύρι και βάζουμε πάνω τη ζύμη. Τη χωρίζουμε στη μέση και ξαναβάζουμε τη μισή στο ψυγείο. Ανοίγουμε την άλλη μισή σε φύλλο πάχους 0,5 εκ. και με ένα στρογγυλό κουπάτ την κόβουμε σε κύκλους.
  7. Σχηματίζουμε την μπορντούρα του κάθε μπισκότου, πιέζοντας πάνω τους ένα ελαφρώς μικρότερο κουπάτ, χωρίς να φτάσουμε μέχρι κάτω και κοπεί η ζύμη.
  8. Με τη μύτη ενός πολύ μικρού κορνέ ή με ένα αιχμηρό αντικείμενο σχηματίζουμε 2 ή 4 τρύπες στο κέντρο των μπισκότων έτσι ώστε να μοιάζουν με κουμπιά. Στο ψήσιμο αυτές μπορεί να κλείσουν, αλλά, βγάζοντας τα μπισκότα από το φούρνο και όσο είναι ακόμα μαλακά, τις ξαναφτιάχνουμε.
  9. Βάζουμε τη λαμαρίνα με τα μπισκότα στο ψυγείο για μισή ώρα και βγάζουμε τη ζύμη που είχαμε εκεί. Την ανοίγουμε και αυτή σε φύλλο και κόβουμε μπισκότα με τον ίδιο τρόπο που κάναμε πριν. Τα αφήνουμε και αυτά στο ψυγείο για μισή ώρα.
  10. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
  11. Ψήνουμε τα μπισκότα για 14 - 17 λεπτά, προσέχοντας να μη σκουρύνουν στις άκρες (είναι πολύ σκούρα και αν καούν, δεν θα το καταλάβουμε από το χρώμα).
  12. Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, τεύχος 37.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών