1 ώρα και 30'
προετοιμασία
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Τεμάχια: για περίπου 8 βάζα του κιλού
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε γλυκό του κουταλιού παμπιλόνι, αρχικά αφαιρούμε τη φλούδα από τα παμπιλόνια, ξύνοντάς τα με τον τρίφτη, όχι εντελώς, αλλά μέχρι να φαίνεται αρκετό άσπρο και να φύγει η πικράδα.
- Κόβουμε τα παμπιλόνια σε 10 κομμάτια και το κάθε κομμάτι το κόβουμε σε μικρότερα, σε μέγεθος περίπου 3 εκ.
- Βάζουμε τα κομμάτια να βράσουν σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
- Τα αφήνουμε να κρυώνουν μέσα στο βραστό νερό, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε μέσα σε φρέσκο, κρύο νερό, που το αλλάζουμε 2-3 φορές ή και περισσότερες μέχρι να ξεπικρίσουν. Το καταλαβαίνουμε δοκιμάζοντάς τα και λαμβάνοντας υπόψη ότι θα πρέπει να κρατήσουν λίγη από την πικράδα τους.
- Ύστερα τα στραγγίζουμε καλά και για αρκετή ώρα, γιατί κρατάνε νερό.
- Βάζουμε τη ζάχαρη με το μετρημένο νερό να πάρουν μία βράση και φτιάχνουμε ένα βαρύ σιρόπι στους 110°C. Θα πρέπει όταν παίρνουμε 1 κουταλίτσα σιρόπι και την αδειάζουμε, να στέκεται η τελευταία σταγόνα στην άκρη του κουταλιού.
- Προς το τέλος ρίχνουμε και τον χυμό από τα 2 λεμόνια.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
- Ρίχνουμε μέσα τα παμπιλόνια και στη συνέχεια τα βάζουμε να πάρουν μία-δύο βράσεις, μέχρι να δέσει το γλυκό και να φτάσει περίπου στους 110°C.
- Μεταφέρουμε, το γλυκό κουταλιού παμπιλόνι, σε αποστειρωμένα βάζα καυτό και δεν το κλείνουμε παρά μόνο όταν κρυώσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.