30' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: για περίπου 2½ κιλά

Διαδικασία

  1. Πλένουμε καλά τα περγαμόντα και τα ξύνουμε στην ψιλή μεριά του τρίφτη. Κόβουμε τα δύο καπάκια του κάθε περγαμόντου. Και το χαράζουμε με 4-5 κάθετες γραμμές, όπως καθαρίζουμε ένα πορτοκάλι. Το κάθε κομμάτι το τυλίγουμε σε ρολάκι και το πιάνουμε με οδοντογλυφίδα. Κάνουμε το ίδιο με όλα τα περγαμόντα. Βάζουμε τα ρολάκια σε άφθονο κρύο νερό για 8-10 ώρες. Ενδιαμέσως αλλάζουμε 2-3 φορές το νερό. Μετά τα στραγγίζουμε.
  2. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα γεμάτη νερό στη φωτιά. Μόλις αρχίσει το νερό να κοχλάζει, βυθίζουμε μέσα τα ρολάκια περγαμόντου. Τα αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά. Στο μεταξύ, τοποθετούμε μια δεύτερη κατσαρόλα γεμάτη νερό σε άλλο μάτι της κουζίνας. Βγάζουμε τα ρολάκια με μια τρυπητή κουτάλα και τα βυθίζουμε στο νερό της δεύτερης κατσαρόλας, που θα πρέπει στο μεταξύ να κοχλάζει. Τα αφήνουμε να βράσουν για άλλα 15 λεπτά. Μετά τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
  3. Βάζουμε σε μια από τις κατσαρόλες τη ζάχαρη και τις 3 κούπες νερό. Τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να πάρει 1-2 βράσεις. Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες από τα ρολάκια και τα ρίχνουμε στο σιρόπι. Τα αφήνουμε να βράσουν για 20-30 λεπτά. Προς το τέλος ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού. Αν χρειαστεί, ξαφρίζουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό για 4-5 ώρες να κρυώσει τελείως.
  4. Αν δούμε ότι το σιρόπι του έχει μείνει αραιό, βάζουμε το γλυκό να ξαναπάρει μια βράση. Αν το σιρόπι είναι πηχτό, ρίχνουμε λίγο νεράκι και βάζουμε το γλυκό να ξαναπάρει μια βράση. Το φυλάμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών