40' προετοιμασία
1 ώρα παρασκευή
Σύνολο: 1 ώρα και 40 λεπτά

Υλικά

Βάρος: 3

Για περίπου 3 κιλά

Διαδικασία

 1. Πλένουμε καλά και σκουπίζουμε τα κυδώνια. Τα κόβουμε στα τέσσερα και καθαρίζουμε το φλούδι και το κέντρο με τα κουκούτσια. Κόβουμε κάθε τέταρτο σε φέτες και αυτές τις κόβουμε κατά μήκος σε μικρά μπαστουνάκια 1,5 εκ.
 2. Σε μια λεκάνη βάζουμε νερό και το χυμό των 2 λεμονιών και ρίχνουμε εκεί τα κομμάτια των κυδωνιών, για να μη μαυρίσουν.
 3. Βάζουμε σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα τη ζάχαρη μαζί με το νερό να βράσουν. Ανακατεύουμε λίγο για να διαλυθεί η ζάχαρη και το βράζουμε για 5 λεπτά.
 4. Ρίχνουμε στο ζαχαρόνερο τα κυδώνια, στραγγισμένα, και τα φύλλα της αρμπαρόριζας.
 5. Βράζουμε το γλυκό χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα, μέχρι να δέσει. ∆οκιμάζουμε, ρίχνοντας σε ένα λευκό πιατάκι μία σταγόνα από το γλυκό. Θα πρέπει να στέκεται και να μην απλώνεται.
 6. Οταν πια είναι δεμένο το σιρόπι, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού, βράζουμε για 2 λεπτά ακόμη και, αν θέλουμε, προσθέτουμε τα αμύγδαλα.
 7. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βαζάκια, φροντίζουμε το σιρόπι να καλύπτει τα φρούτα και ύστερα τα κλείνουμε καλά. Τα τοποθετούμε αναποδογυρισμένα μέχρι να κρυώσουν καλά.

Γλυκού κουταλιού κυδώνι με κάρδαμο

 1. Τηρούμε την ίδια δοσολογία φρούτων - ζάχαρης και την ίδια διαδικασία. Κόβουμε κάθε κυδώνι σε 8 φέτες και κάθε φέτα σε 4 κομμάτια. Αλέθουμε στο μπλέντερ δύο πορτοκάλια, μαζί με τη φλούδα τους.
 2. Όταν έρθει η στιγμή να ρίξουμε στην κατσαρόλα τα κυδώνια, προσθέτουμε τον πολτό και 1 κουταλάκι κάρδαμο (όχι πολύ γεμάτο).
 3. Θα βράσουμε και θα δέσουμε το γλυκό κανονικά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία αποστείρωσης και κονσερβοποίησης.

Γλυκού κουταλιού κυδώνι με σταφίδες και κονιάκ

 1. Τηρούμε την ίδια αναλογία σε φρούτα και ζάχαρη, όπως στην αρχική συνταγή. Οταν το γλυκό κοντεύει να δέσει, θα προσθέσουμε 250 γρ. σταφίδες μαύρες και στο τέλος, αντί για λεμόνι, θα προσθέσουμε 1 κρασοπότηρο κονιάκ.
 2. Θα βράσουμε το γλυκό άλλα 5 λεπτά και, αν θέλουμε τα αμύγδαλα, θα τα βάλουμε στο τέλος, όταν το αποσύρουμε.
 3. Γεμίζουμε βαζάκια και προσέχουμε το σιρόπι να καλύπτει τα φρούτα. Κλείνουμε ερμητικά και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών