40' προετοιμασία
1 ώρα παρασκευή
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Βάρος: 3 κιλά

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε γλυκό κουταλιού κυδώνι, πλένουμε καλά και σκουπίζουμε τα κυδώνια.
  2. Τα κόβουμε στα τέσσερα και καθαρίζουμε το φλούδι και το κέντρο με τα κουκούτσια.
  3. Κόβουμε κάθε τέταρτο σε φέτες και αυτές τις κόβουμε κατά μήκος σε μικρά μπαστουνάκια 1,5 εκ.
  4. Σε μια λεκάνη βάζουμε νερό και το χυμό των 2 λεμονιών και ρίχνουμε εκεί τα κομμάτια των κυδωνιών, για να μη μαυρίσουν.
  5. Βάζουμε σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα τη ζάχαρη μαζί με το νερό να βράσουν. Ανακατεύουμε λίγο για να διαλυθεί η ζάχαρη και το βράζουμε για 5 λεπτά.
  6. Ρίχνουμε στο ζαχαρόνερο τα κυδώνια, στραγγισμένα, και τα φύλλα της αρμπαρόριζας.
  7. Βράζουμε το γλυκό χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα, μέχρι να δέσει. Δοκιμάζουμε, ρίχνοντας σε ένα λευκό πιατάκι μία σταγόνα από το γλυκό. Θα πρέπει να στέκεται και να μην απλώνεται.
  8. Όταν πια είναι δεμένο το σιρόπι, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού, βράζουμε για 2 λεπτά ακόμη και, αν θέλουμε, προσθέτουμε τα αμύγδαλα.
  9. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βαζάκια, φροντίζουμε το σιρόπι να καλύπτει τα φρούτα και ύστερα τα κλείνουμε καλά. Τα τοποθετούμε αναποδογυρισμένα μέχρι να κρυώσουν καλά.

Γλυκού κουταλιού κυδώνι με κάρδαμο

  1. Τηρούμε την ίδια δοσολογία φρούτων - ζάχαρης και την ίδια διαδικασία.
  2. Κόβουμε κάθε κυδώνι σε 8 φέτες και κάθε φέτα σε 4 κομμάτια.
  3. Αλέθουμε στο μπλέντερ δύο πορτοκάλια, μαζί με τη φλούδα τους.
  4. Όταν έρθει η στιγμή να ρίξουμε στην κατσαρόλα τα κυδώνια, προσθέτουμε τον πολτό και 1 κουταλάκι καρδάμωμο (όχι πολύ γεμάτο).
  5. Θα βράσουμε και θα δέσουμε το γλυκό κανονικά.
  6. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία αποστείρωσης και κονσερβοποίησης.

Γλυκού κουταλιού κυδώνι με σταφίδες και κονιάκ

  1. Τηρούμε την ίδια αναλογία σε φρούτα και ζάχαρη, όπως στην αρχική συνταγή.
  2. Όταν το γλυκό κοντεύει να δέσει, θα προσθέσουμε 250 γρ. σταφίδες μαύρες και στο τέλος, αντί για λεμόνι, θα προσθέσουμε 1 κρασοπότηρο κονιάκ.
  3. Θα βράσουμε το γλυκό άλλα 5 λεπτά και, αν θέλουμε τα αμύγδαλα, θα τα βάλουμε στο τέλος, όταν το αποσύρουμε.
  4. Γεμίζουμε βαζάκια και προσέχουμε το σιρόπι να καλύπτει τα φρούτα.
  5. Κλείνουμε ερμητικά και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν.

Μυστικά

Μην απορείτε που η ποσότητα της ζάχαρης είναι πιο μεγάλη από αυτήν του φρούτου. Με αυτόν τον τρόπο δεν γίνεται πιο γλυκό το παρασκεύσμα, απλώς έχετε περισσότερο σιρόπι για να καλύπτει καλά το φρούτο ώστε να μη χαλάσει.

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Κυδώνι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών