Οι περισσότεροι γνωρίζουμε το γλυκό του κουταλιού συκαλάκι με τα μικρά άγουρα σύκα. Η σεφ, όμως, κάνει το πιο πρωτότυπο και γευστικό γλυκό του κουταλιού με ώριμα φρούτα φουρνιστά.
45'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'
Υλικά
Μερίδες: για 2 κιλάΔιαδικασία
- Για το γλυκό κουταλιού με ψητά σύκα γεμιστά με αμύγδαλο, καλύπτουμε 2 μεγάλα ταψιά με λαδόκολλα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στη λειτουργία του αέρα.
- Κόβουμε τα σύκα στη μέση και τα αραδιάζουμε στο ένα ταψί, πάνω στη λαδόκολλα, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.
- Στο άλλο ταψί αραδιάζουμε τα αμύγδαλα.
- Τα βάζουμε και τα δύο στον φούρνο και ψήνουμε τα μεν αμύγδαλα για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, τα δε σύκα για 30 λεπτά, μέχρι να μελώσουν.
- Παράλληλα σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το κρασί, το νερό, τον χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, το πιπέρι και το μυρωδικό και βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 4-5 λεπτά (απ' όταν αρχίσει ο βρασμός), μέχρι να γίνει ένα πυκνό σιρόπι.
- Σε κάθε μισό σύκο βάζουμε ένα αμύγδαλο στη (μαλακωμένη από το ψήσιμο) σάρκα και κλείνουμε με το άλλο μισό σύκο.
- Τα τοποθετούμε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα, πιέζοντας λιγάκι, και απογεμίζουμε με το σιρόπι, όσο είναι ζεστό.
- Κλείνουμε τα βάζα και μόλις κρυώσουν τα διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι 3 μήνες.
Μυστικά
Πως τα σερβίρουμε:
- Ως κλασικό γλυκό του κουταλιού, με λίγο από το σιρόπι τους.
- Τα πιέζουμε με πιρούνι να μισολιώσουν και τα απλώνουμε σαν μαρμελάδα σε φέτες κέικ ή γεμίζουμε μια τάρτα.
- Συνοδεύουμε παγωτό, γιαούρτι, πανακότα, κρέμες.