Οι περισσότεροι γνωρίζουμε το γλυκό του κουταλιού συκαλάκι με τα μικρά άγουρα σύκα. Η σεφ, όμως, κάνει το πιο πρωτότυπο και γευστικό γλυκό του κουταλιού με ώριμα φρούτα φουρνιστά.

45' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για 2 κιλά

Διαδικασία

  1. Καλύπτουμε 2 μεγάλα ταψιά με λαδόκολλα.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στη λειτουργία του αέρα.
  3. Κόβουμε τα σύκα στη μέση και τα αραδιάζουμε στο ένα ταψί, πάνω στη λαδόκολλα, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.
  4. Στο άλλο ταψί αραδιάζουμε τα αμύγδαλα.
  5. Τα βάζουμε και τα δύο στον φούρνο και ψήνουμε τα μεν αμύγδαλα για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, τα δε σύκα για 30 λεπτά, μέχρι να μελώσουν.
  6. Παράλληλα σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το κρασί, το νερό, τον χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, το πιπέρι και το μυρωδικό και βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 4-5 λεπτά (απ' όταν αρχίσει ο βρασμός), μέχρι να γίνει ένα πυκνό σιρόπι.
  7. Σε κάθε μισό σύκο βάζουμε ένα αμύγδαλο στη (μαλακωμένη από το ψήσιμο) σάρκα και κλείνουμε με το άλλο μισό σύκο.
  8. Τα τοποθετούμε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα, πιέζοντας λιγάκι, και απογεμίζουμε με το σιρόπι, όσο είναι ζεστό.
  9. Κλείνουμε τα βάζα και μόλις κρυώσουν τα διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι 3 μήνες.

Μυστικά

Πως τα σερβίρουμε:

  • Ως κλασικό γλυκό του κουταλιού, με λίγο από το σιρόπι τους.
  • Τα πιέζουμε με πιρούνι να μισολιώσουν και τα απλώνουμε σαν μαρμελάδα σε φέτες κέικ ή γεμίζουμε μια τάρτα.
  • Συνοδεύουμε παγωτό, γιαούρτι, πανακότα, κρέμες.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών