Για να φτιάξετε αυτό το ωραίο γλυκό διαλέξτε καρυδάκια χλωρά, πράσινα και κάπως μικρά, πριν δέσουν στο εσωτερικό και αρχίσει να σχηματίζεται το τσόφλι. Συνήθως η κατάλληλη εποχή για να τα μαζέψουμε είναι στα τέλη του Μαΐου. Πρέπει να είναι τόσο τρυφερά που να κόβονται πέρα πέρα με το μαχαίρι. Παρόλο που τα καρυδάκια είναι καταπράσινα, το γλυκό γίνεται πολύ σκούρο καφέ, σχεδόν μαύρο. Το καρυδάκι θεωρείται γλυκό “ευστόμαχο” κι έχει ένα φίνο, εξαίσιο άρωμα. Αν τηρήσετε τις οδηγίες, ακόμα κι αν δεν έχετε καθόλου πείρα, θα φτιάξετε πολύ ωραίο καρυδάκι.

2 ημέρες και 6 ώρες αναμονή
Σύνολο: 2 ημέρες και 6 ώρες

Υλικά

Τεμάχια: για 3 μέτρια βάζα

Διαδικασία

  1. Με μυτερό μαχαιράκι καθαρίζουμε την λεπτή φλούδα από όλα τα καρυδάκια. Με μία βελόνα του πλεξίματος τα τρυπάμε από την κορφή, πέρα πέρα μέχρι κάτω. Σχηματίζεται έτσι ένα λεπτό κυλινδρικό κενό. Το υπόλοιπο το τρυπάμε εδώ και εκεί με πιρούνι.
  2. Αρχίζουμε τη διαδικασία του ξεπικρίσματος. Τα βάζουμε σε σκεύος με μπόλικο νερό για 2 μέρες κάθε μέρα αλλάζουμε το νερό 2-3 φορές. Μετά τα βάζουμε να βράσουν. Πρέπει να βράσουν 3 φορές, κάθε φορά από λίγο.
  3. Αφού βράσουν τα παίρνουμε με την τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει κι εκείνο. Και πάλι όταν θα τα βάλουμε στο τρίτο βράσιμο, το νερό πρέπει να κοχλάζει.
  4. Τα καρυδάκια έχουν πια σχεδόν μαλακώσει. Θα τα σουρώσουμε και θα τα βάλουμε σε φρέσκο νερό για 2 μέρες. Και αυτή τη φορά πρέπει να αλλάζουμε το νερό 2-3 φορές την ημέρα
  5. Μετά βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσει μέχρι να δέσει το σιρόπι. Στραγγίζουμε τα καρυδάκια και καρφώνουμε πάνω στο καθένα 1 γαρίφαλο.
  6. Τα ρίχνουμε στο δεμένο σιρόπι να βράσουν. Στην αρχή αφήνουν υγρά και μετά δένει και πάλι.
  7. Το αποσύρουμε και το αφήνουμε να μείνει 12-15 ώρες. Μετά το ξαναβάζουμε στη φωτιά να δέσει και πάλι.
  8. Το αποσύρουμε ξανά, το κρατάμε πάλι για 15 ώρες περίπου και μετά το βάζουμε να δέσει για τρίτη και τελευταία φορά.
  9. Όταν δέσει προσθέτουμε και το χυμό του λεμονιού, το αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις και το αποσύρουμε οριστικά.
  10. Οταν κρυώσει το γλυκό του κουταλιού, το τακτοποιούμε στα βαζάκια προσέχοντας το σιρόπι να υπερκαλύπτει τα καρυδάκια για να μη χαλάσουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 17.

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδια

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών