ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓλυκό κουταλιού με ψητά σύκα γεμιστά με αμύγδαλοΓλυκό κουταλιού με ψητά σύκα γεμιστά με αμύγδαλο Η κ. Στέλλα Φουρουντζόγλου, που μας έδωσε τη συνταγή, είναι Πολίτισσα. Στην Κωνσταντινούπολη από την άνοιξη μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού συκαλάκια για γλυκό κουταλιού πωλούνται ήδη καθαρισμένα, από τις Τσιγγάνες. Εμείς θα το καταφέρουμε υπομονετικά με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε λαχανικά (πίλερ). Τα συκαλάκια καθαρίζονται εύκολα γιατί είναι σκληρά, αλλά καλό είναι να φοράμε γάντια λάτεξ, για να μην ερεθιστούν τα χέρια μας από το «γάλα» που κάποιες φορές βγάζει το κοτσανάκι τους και το οποίο προκαλεί κνησμό.

2 ώρες προετοιμασία
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Κομμάτια: 100

Διαδικασία

  1. Για το συκαλάκι γλυκό του κουταλιού, ξεκινάμε βάζοντας να ζεσταθεί άφθονο νερό στην πιο μεγάλη μας κατσαρόλα και όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τα συκαλάκια.
  2. Βράζουμε για 5-6 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από όταν ξαναβράσει το νερό. Τα στραγγίζουμε, πετάμε το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μία φορά.
  3. Τα στραγγίζουμε και τα στύβουμε ανά τρία-τέσσερα στις παλάμες μας, για να φύγει το νερό που απορρόφησαν.
  4. Δεν ανησυχούμε αν «τσαλακωθούν» και χάσουν το σχήμα τους, γιατί θα το ανακτήσουν όταν τα ρίξουμε αργότερα στο σιρόπι.
  5. Πλένουμε καλά την κατσαρόλα και ρίχνουμε εκεί το μετρημένο νερό και τη ζάχαρη.
  6. Ζεσταίνουμε μέχρι να κοχλάσουν και βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά, μέχρι το σιρόπι να πάρει πολύ απαλό ξανθό χρώμα.
  7. Ρίχνουμε τα συκαλάκια και το ξινό και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσει το σιρόπι στον βαθμό που θέλουμε – οι περισσότεροι προτιμούν κάπως αραιό το σιρόπι. Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα σποράκια βανίλιας και βράζουμε για 2-3 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας απαλά για να μη διαλυθούν τα σύκα.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε αμέσως αποστειρωμένα βαζάκια, που τα κλείνουμε ερμητικά και τα αφήνουμε αναποδογυρισμένα μέχρι το γλυκό να κρυώσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT