10'
προετοιμασία
Σύνολο: 10'
Υλικά
Μερίδες: για 2/3 φλιτζ. τσαγιούΔιαδικασία
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το νερό, το μέλι και τις 2 κουτ. σούπας από το χυμό λεμονιού, μέχρι το μείγμα να πάρει βράση.
- Στο διάστημα αυτό, ξεφλουδίζουμε το μήλο, πετάμε σπόρια και πυρήνες και το κόβουμε στα τέσσερα.
- Το προσθέτουμε στο μείγμα της κατσαρόλας μόλις πάρει βράση και προσθέτουμε και το ξυλάκι κανέλας.
- Χαμηλώνουμε αμέσως τη φωτιά, σκεπάζουμε το κατσαρολάκι και βράζουμε για 7 λεπτά σε μέτρια φωτιά ή μέχρι να μείνει το μισό υγρό.
- Πετάμε την κανέλα και μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπλέντερ.
- Προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο και δουλεύουμε τα υλικά ώσπου να γίνουν λείο μείγμα.
- Το περνάμε από ψιλό σουρωτηράκι, το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και περιχύνουμε τη σαλάτα μας ή το ψητό χοιρινό.
- Το λαδολέμονο μήλου διατηρείται στο ψυγείο, σε καλά κλεισμένο βαζάκι, για τουλάχιστον 3 ημέρες.
Μυστικά
- Παρότι σε αυτό το λαδολέμονο η αναλογία λεμονιού και λαδιού φαίνεται λάθος, το αποτέλεσμα είναι ήπιο και ελαφρώς γλυκίζον, αφού η οξύτητα του λεμονιού εξισορροπείται με το μέλι και τη γλυκιά σάρκα του μήλου.
- Μπορούμε αντί για κανέλα να βάλουμε 1/2 κουτ. σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ τα 3 τελευταία λεπτά μαγειρέματος.