ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝτομάτες γεμιστές με ρικότα από την ΙταλίαΝτομάτες γεμιστές με ρικότα από την Ιταλία
20' προετοιμασία
15' ψήσιμο
15' αναμονή
Σύνολο: 50'

Υλικά

Μερίδες: 2

Για τη γέμιση

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε γρήγορες ντομάτες γεμιστές αρχικά, με ένα μαχαιράκι, κόβουμε τα «καπάκια» από τις ντομάτες και τα κρατάμε.
  2. Με ένα κουταλάκι τις αδειάζουμε προσεκτικά, όπως κάνουμε πάντα για τα γεμιστά.
  3. Στη συνέχεια, βάζουμε την ψίχα τους στο μπλέντερ και την πολτοποιούμε.
  4. Περνάμε τον πολτό από ένα σουρωτήρι το οποίο στερεώνουμε σε ένα ταψάκι και πιέζουμε με ένα κουτάλι, ώστε να βγουν εκεί μέσα τα υγρά (τα οποία και κρατάμε μέσα στο ταψί). Δεν πετάμε τον πολτό που έχει μείνει στο σουρωτήρι.
  5. Αλατίζουμε τις ντομάτες και τις γυρίζουμε ανάποδα μέσα σε ένα πιάτο, για περίπου 15 λεπτά.

Γέμιση

  1. Εν τω μεταξύ, κόβουμε το ιμάμ σε μικρά κομμάτια, το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τη σάλτσα του, τη φέτα, τη γραβιέρα και ανακατεύουμε απαλά.
  2. Προσθέτουμε το γιαούρτι.
  3. Ρίχνουμε πιπέρι, το μυρωδικό που επιλέξαμε και ανακατεύουμε.
  4. Βάζουμε τη γέμιση στο ψυγείο, μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Σάλτσα

  1. Βάζουμε τον πολτό ντομάτας σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού ή το ξίδι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  2. Βάζουμε τη σάλτσα στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.
  4. Μοιράζουμε στις ντομάτες τη γέμιση και τις καπακώνουμε.
  5. Έπειτα, τις ξαναβάζουμε στο ταψάκι που κρατήσαμε με τα υγρά από τις ντομάτες και τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο (2 κουτ. σούπας).
  6. Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
  7. Σερβίρουμε τις γεμιστές ντομάτες ζεστές ή χλιαρές. Συνοδεύουμε με τα σαλατικά της αρεσκείας μας και περιχύνουμε με την κρύα σάλτσα.

Ένα κόκκινο κρασί, ένα χαρμάνι που κυριαρχεί το Syrah.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 51.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών