Εμείς τις γεμίζουμε με το ιμάμ που περίσσεψε και τυριά. Εσείς, πράξτε καταπώς σάς λέει η φαντασία σας.

15' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 2

Για τη γέμιση

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

  1. Με ένα μαχαιράκι κόβουμε «καπάκια» από τις ντομάτες και τα κρατάμε.
  2. Με ένα κουταλάκι τις αδειάζουμε προσεκτικά, όπως κάνουμε για τα γεμιστά, βάζουμε την ψίχα τους στο μπλέντερ και την πολτοποιούμε.
  3. Περνάμε τον πολτό από ένα σουρωτήρι το οποίο στερεώνουμε σε ένα ταψάκι και πιέζουμε με ένα κουτάλι, ώστε να βγουν εκεί μέσα τα υγρά (τα οποία και κρατάμε μέσα στο ταψί).
  4. Δεν πετάμε τον πολτό που έχει μείνει στο σουρωτήρι.
  5. Αλατίζουμε τις ντομάτες και τις γυρίζουμε ανάποδα μέσα σε ένα πιάτο, για περίπου 15 λεπτά.
  6. Γέμιση: Εν τω μεταξύ, κόβουμε το ιμάμ σε μικρά κομμάτια, το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τη σάλτσα του, τη φέτα, τη γραβιέρα, ανακατεύουμε απαλά και προσθέτουμε το γιαούρτι.
  7. Ρίχνουμε πιπέρι, το μυρωδικό που επιλέξαμε και ανακατεύουμε και βάζουμε τη γέμιση στο ψυγείο, μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
  8. Σάλτσα: Βάζουμε τον πολτό ντομάτας σε ένα μπολ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού ή το ξίδι, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και βάζουμε τη σάλτσα στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
  9. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
  10. Μοιράζουμε στις ντομάτες τη γέμιση, τις καπακώνουμε, τις ξαναβάζουμε στο ταψάκι που κρατήσαμε με τα υγρά από τις ντομάτες, τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο (2 κουτ.
  11. σούπας) και τις ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
  12. Σερβίρουμε τις ντομάτες ζεστές ή χλιαρές, συνοδεύουμε με τα σαλατικά της αρεσκείας μας και περιχύνουμε με την κρύα σάλτσα.
  13. Συνοδεύουμε με: Ένα κόκκινο κρασί, ένα χαρμάνι που κυριαρχεί το Syrah.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών