10' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
10' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 4 ως μεζές

Διαδικασία

  1. Για τις ντομάτες γεμιστές με ρικότα, κόβουμε από τις ντομάτες ένα «καπάκι» στην πλευρά με το κοτσάνι και με ένα μικρό κουτάλι αδειάζουμε το εσωτερικό, αφήνοντας ένα κέλυφος με πάχος περίπου 1 εκ.
  2. Ψιλοκόβουμε τη σάρκα και την κρατάμε μαζί με τα «καπάκια» κατά μέρος.
  3. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε τα 60 ml ελαιoλάδου σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το σκόρδο, τη σάρκα από τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για 15 - 20 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να «δέσει» η σάλτσα.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το σκόρδο και αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  6. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μοτσαρέλα, τη ρικότα, τη σάλτσα πέστο και τη σάλτσα ντομάτας.
  7. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τις ντομάτες και τις βάζουμε σε ταψί που να τις χωράει ακριβώς.
  8. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, κλείνουμε με τα καπάκια και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες και να λιώσουν τα τυριά.
  9. Αφήνουμε το φαγητό να «σταθεί» για 10 λεπτά, σκορπίζουμε το μαυροκούκι και σερβίρουμε ντομάτες γεμιστές με ρικότα.

Μια δροσερή, φρέσκια, Σαντορίνη δεξαμενής.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 110.

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών