ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛαγάνα με άρωμα πολίτικοΛαγάνα με άρωμα πολίτικο

Ο Αιγινήτης φούρναρης Σώζος Σώρρος, που έχει τον φούρνο του από το ’80 στο κέντρο της Αίγινας, μας ετοίμασε μια ωραία εκδοχή λαγάνας, που φτιάχνεται είτε απλά με νωπή μαγιά είτε με προζύμι που θα ετοιμάσουμε. Αν χρησιμοποιήσουμε προζύμι, ακολουθούμε ακριβώς την ίδια διαδικασία, αλλά ξεκουράζουμε το ζυμάρι για 20 λεπτά και αφήνουμε τις λαγάνες να φουσκώσουν για 45 λεπτά.

15' προετοιμασία
35' ψήσιμο
40' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Τεμάχια: 2

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη λαγάνα, ξεκινάμε βάζοντας στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά και ζυμώνουμε με τον γάντζο για περίπου 5 λεπτά, ώσπου να αποκτήσουμε ένα ζυμάρι εύπλαστο και λείο.
  2. Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε χλιαρό σημείο της κουζίνας να ξεκουραστεί, για περίπου 15 λεπτά.
  3. Κόβουμε το ζυμάρι σε δύο ίσα κομμάτια και τα πιέζουμε με τις παλάμες μας να πλατύνουν και να φτάσουν να έχουν πάχος περίπου 1,5 εκ.
  4. Κάνουμε εδώ κι εκεί δαχτυλιές επάνω στην επιφάνειά τους ή τα τρυπάμε με ένα πιρούνι. Τα πασπαλίζουμε πολύ καλά με σουσάμι και τα αφήνουμε σε λαδωμένο ταψί, ξεσκέπαστα, για 20-25 λεπτά να φουσκώσουν.
  5. Ψήνουμε τις λαγάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών