30'
προετοιμασία
40' ψήσιμο
1 ώρα και 30'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 40'
Υλικά
Τεμάχια: 1 μεγάλη λαγάνα
Για το άλειμμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε λαγάνα με άρωμα πολίτικο, σε ένα μπολ ανακατεύουμε 50 ml από το χλιαρό νερό με το μέλι και τη μαγιά.
- Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρίσει.
- Ανακατεύουμε στον κάδο του μίξερ τα άλευρα με το αλάτι, το μαχλέπι, το ξύσμα λεμονιού και το ελαιόλαδο.
- Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και σταδιακά το υπόλοιπο χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη. Μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο νερό.
- Βάζουμε σε καθαρό μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30-40 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί.
- Ξαναζυμώνουμε ελαφρά, πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη βάζουμε στο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλα 30-40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει η ζύμη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
- Πλάθουμε τη ζύμη στο σχήμα της λαγάνας, σε πάχος περίπου 1/2 εκ., ανοίγοντάς τη με τα χέρια μας και κάνοντας τις χαρακτηριστικές δαχτυλιές.
- Ανακατεύουμε σε μπολάκι το αλεύρι με το νερό και το μέλι και αλείφουμε με το μείγμα την επιφάνεια της λαγάνας.
- Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και το μαυροκούκι και ψήνουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια. Αν δούμε ότι η λαγάνα παίρνει γρήγορα χρώμα, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Μυστικά
Ωραία πινελιά, επίσης, η γλυκιά «αλευρόκολλα» με την οποία την αλείφουμε, ένα άλειμμα από νερό, μέλι και αλεύρι, που βοηθάει να κολλήσουν καλύτερα το σουσάμι και το μαυροκούκι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 155.