ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒασιλόπιτα της ΣμύρνηςΒασιλόπιτα της ΣμύρνηςΣτο κατώφλι του 2019 μας την έστειλε τούτη τη συνταγή ο Μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός. Λίγες μέρες πριν αλλάξει ο χρόνος, μαζί τις ευχές του και λίγα λόγια για την προσμονή των όσων όσων έρχονται και την πίτα της Πρωτοχρονιάς που δεν λείπει από κανένα σπίτι:

«Έρχεται ο Νέος Χρόνος να μας φέρει ελπίδα, να κάνουμε όνειρα, να αποπειραθούμε αλλαγές, να ξεχάσουμε τα λάθη μας και να βάλουμε στόχους. Νέες προσπάθειες, επιτυχίες και αποτυχίες. Όλα μες στη ζωή είναι. Καθετί νέο μάς ωθεί να ονειρευτούμε, να προσπαθήσουμε ξανά και ξανά.»

»Την Πρωτοχρονιά την έχουμε συνδυάσει με την τύχη. Αγοράζουμε λαχεία, γούρια, παίζουμε χαρτιά και φυσικά περιμένουμε ο καθένας μας να τύχει το φλουρί στη βασιλόπιτα. Η βασιλόπιτα είναι το σύμβολο της Πρωτοχρονιάς. Oι ιστορικοί λένε ότι ξεκίνησε από τους Ρωμαίους. Κατά τη χριστιανική παράδοση, το έθιμο ξεκίνησε από τον Άγιο Βασίλειο, που ήταν επίσκοπος στην Καισαρεία της Καππαδοκίας, τον 4ο αιώνα μ.Χ., εξ ου και το όνομα βασιλόπιτα.

Κάθε περιοχή στη χώρα μας έχει τη βασιλόπιτά της. Συναντάμε βασιλόπιτες γλυκές, αλμυρές, με χοιρινό, με κοτόπουλο, με αρνί, κ.λπ. Πάντα όμως με ένα φλουρί μέσα και επάνω χαραγμένος συνήθως ο αριθμός του νέου χρόνου.»

15' προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την αφράτη βασιλόπιτα με μαχλέπι και αμύγδαλα του Μοναχού Επιφάνιου πρώτα ανακατεύουμε ζάχαρη, βούτυρο και αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο, κρεμώδες μείγμα.
  2. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τους κρόκους των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς.
  3. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μαχλέπι, τη βανίλια και το γάλα.
  4. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
  5. Ανακατεύοντας ελαφρώς, ρίχνουμε τα αμύγδαλα και τέλος απλώνουμε το μείγμα σε ένα στρογγυλό ταψί, το οποίο έχουμε αλείψει με βούτυρο.
  6. Βάζουμε μέσα στο μείγμα το φλουρί και ψήνουμε τη βασιλόπιτά μας για περίπου 40-45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C.
  7. Δοκιμάζουμε αν έγινε βάζοντας ένα μαχαίρι στην πίτα. Αν βγει στεγνό, η πίτα είναι έτοιμη. Αν όχι, ψήνουμε για λίγο ακόμα.
  8. Αφού τη βγάλουμε από τον φούρνο, τη στολίζουμε όπως μας αρέσει. Γράφουμε, πάντως, επάνω τη χρονολογία. Καλή επιτυχία και καλή χρονιά!

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT