Παρότι η ονομασία προέρχεται μάλλον από την τουρκική λέξη kaygana, που σημαίνει ομελέτα με κάτι, είναι φαγητό που συνηθίζεται πολύ στην Πελοπόννησο. Και αυτό, όπως πολλά πιάτα της αγροτικής κουζίνας, «εφευρέθηκε» για να χορτάσει η πολυμελής οικογένεια. Ο καγιανάς είναι στην ουσία αυγά με ντομάτα και κρεμμύδι, καμιά φορά πατάτα και διάφορα θερινά λαχανικά. Κάποιες φορές έμπαινε μέσα και παστό (γουρνοκαγιανάς) ή τυρί (φέτα, σφέλα ή κάποιο κίτρινο τυρί). Το χειμώνα, που δεν υπήρχαν ντομάτες, ο καγιανάς γινόταν με πελτέ ή λιωμένη ντομάτα που οι νοικοκυρές κρατούσαν σε βάζα με λάδι και σε μιαν άλλη εκδοχή του με διάφορα χόρτα εποχής. Στην υπόλοιπη Ελλάδα το αντίστοιχο πιάτο ονομάζεται «στραπατσάδα» και αποτελείται κυρίως από αυγά με ντομάτα, κάποιες φορές με λίγο τυρί. Οι Έλληνες της Πόλης είχαν το «μενεμένι», που ήταν αυγά με ντομάτα και πράσινες πιπεριές. Οι πιο μερακλήδες έβαζαν και καμιά καυτερή πιπεριά, έτσι, για να ξυπνούν τα αίματα!
20'
προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε καγιανά με διάφορα μποστανικά, αρχικά ρίχνουμε, σε ένα μεγάλο τηγάνι (αντικολλητικό κατά προτίμηση), το κρεμμύδι και προσθέτουμε λίγο νερό (περίπου 50 ml).
- Το βάζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το νερό.
- Μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε το λάδι, την πατάτα και σοτάρουμε, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα για 5-6 λεπτά.
- Μετά προσθέτουμε τις ντομάτες, το πιπέρι και, μόλις πάρουν βράση, προσθέτουμε (αν βάλουμε) τη μελιτζάνα και την πιπεριά.
- Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πιουν τα πιο πολλά υγρά και προσθέτουμε τα αυγά ανακατεύοντας συνέχεια, ώστε το αυγό να πάει παντού.
- Αλατίζουμε και ψήνουμε για άλλα 4-5 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας πότε πότε μέχρι να ψηθεί το αυγό.
- Προσθέτουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε τον καγιανά με διάφορα μποστανικά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 196.