ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΨωμί «κεντητό» με μαστίχα και γλυκάνισο από τη ΣμύρνηΨωμί «κεντητό» με μαστίχα και γλυκάνισο από τη Σμύρνη
20' προετοιμασία
50' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: 1 στρογγυλό ταψί, διαμέτρου 28 εκ.

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε καλαμποκόψωνο, αρχικά ρίχνουμε, σε ένα μικρό μπολ, περίπου 200 ml από το χλιαρό νερό.
  2. Θρυμματίζουμε με τα δάχτυλά μας τη μαγιά, τη ρίχνουμε στο χλιαρό νερό μαζί με τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν.
  3. Σε ένα μικρό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να λιώσει.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τα άλευρα με το αλάτι και το ξύσμα.
  5. Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο, το μείγμα της μαγιάς, το αυγό και ζυμώνουμε με τα χέρια μας ή με το γάντζο (το ειδικό εξάρτημα του μίξερ για το ζύμωμα), ρίχνοντας σταδιακά το υπόλοιπο νερό, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.
  6. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για περίπου 30 λεπτά, να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
  7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί.
  8. Γεμίζουμε μέχρι τη μέση το ταψί με τη ζύμη και αφήνουμε να ξαναφουσκώσει για περίπου 20 - 30 λεπτά.
  9. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.
  10. Βγάζουμε το καλαμποκόψωμο από το ταψί και χτυπάμε το κάτω μέρος του με το χέρι μας. Αν ο ήχος είναι υπόκωφος και υπάρχει αντήχηση, τότε είναι έτοιμο. Διαφορετικά, ψήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 91.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών