20'
προετοιμασία
50' ψήσιμο
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: 1 στρογγυλό ταψί, διαμέτρου 28 εκ.Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε καλαμποκόψωνο, αρχικά ρίχνουμε, σε ένα μικρό μπολ, περίπου 200 ml από το χλιαρό νερό.
- Θρυμματίζουμε με τα δάχτυλά μας τη μαγιά, τη ρίχνουμε στο χλιαρό νερό μαζί με τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν.
- Σε ένα μικρό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να λιώσει.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τα άλευρα με το αλάτι και το ξύσμα.
- Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο, το μείγμα της μαγιάς, το αυγό και ζυμώνουμε με τα χέρια μας ή με το γάντζο (το ειδικό εξάρτημα του μίξερ για το ζύμωμα), ρίχνοντας σταδιακά το υπόλοιπο νερό, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για περίπου 30 λεπτά, να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί.
- Γεμίζουμε μέχρι τη μέση το ταψί με τη ζύμη και αφήνουμε να ξαναφουσκώσει για περίπου 20 - 30 λεπτά.
- Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.
- Βγάζουμε το καλαμποκόψωμο από το ταψί και χτυπάμε το κάτω μέρος του με το χέρι μας. Αν ο ήχος είναι υπόκωφος και υπάρχει αντήχηση, τότε είναι έτοιμο. Διαφορετικά, ψήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 91.