ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΨητό τσιζκέικ με γεύση cannoliΨητό τσιζκέικ με γεύση cannoli με ρικότα και φυστίκι ΑιγίνηςΤα τραγανά κανόλι με την τηγανητή ζύμη γεμάτη φυσαλίδες, γεμισμένα με μια υπέροχη κρέμα ρικότα, είναι το καμάρι της Σικελίας. Τα έχουν υιοθετήσει κι αυτά στη Ρώμη, μαζί με πολλά άλλα γλυκά από την υπόλοιπη χώρα. Στο Don Nino τα φτιάχνουν μεγάλα, αλλά και μικρά σαν μπουκιές, κόβοντας μικρότερα τα κομμάτια της ζύμης, στην οποία προσθέτουν κακάο και κρασί Marsala, κάτι που της δίνει επιπλέον νοστιμιά και τραγανάδα. Άλλοι χρησιμοποιούν, αντί για κακάο, καφέ ή κανέλα. Απαράβατος κανόνας: τα κανόλι πρέπει να γεμιστούν την τελευταία στιγμή, ώστε να τα απολαύσουμε τραγανά.

1 ώρα και 30' προετοιμασία
13 ώρες και 30' αναμονή
Σύνολο: 15 ώρες

Υλικά

Μερίδες: για περίπου 30 κανόλι

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Για το γαρνίρισμα

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να φτιάξουμε τα σιτσιλιάνικα κανόλι ξεκινάμε με την ζύμη και στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι και το κακάο, ανακατεύουμε και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση. Ρίχνουμε εκεί όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε για περίπου 5 λεπτά με τον γάντζο, μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη με ξηρή, στεγνή υφή.
  2. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  3. Έπειτα τη βγάζουμε, την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά και τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.
  4. Παίρνουμε το ένα κομμάτι ζύμης (αφήνοντας το άλλο καλά σκεπασμένο με μεμβράνη, για να μην ξεραθεί) και το αλευρώνουμε ελαφρά. Σε επίπεδη επιφάνεια ισιώνουμε καλά το ζυμάρι με τα χέρια μας και αν έχουμε μηχανή παρασκευής ζυμαρικών, το περνάμε από εκεί μέχρι να λεπτύνει και να αποκτήσει πάχος 0,5 χιλιοστού.
  5. Κάθε φορά πριν το περάσουμε, διπλώνουμε τις δύο μακρόστενες πλευρές του προς τα μέσα, έτσι ώστε να ενωθούν στο κέντρο. Αφού το περάσουμε 6-7 φορές με αυτόν τον τρόπο, ρυθμίζοντας τη μηχανή σε όλο και μικρότερο πάχος, το διπλώνουμε κατά πλάτος (κονταίνοντάς το δηλαδή) και το ξαναπερνάμε 3-4 φορές. Αν δούμε ότι μακραίνει πολύ η ζύμη, τη χωρίζουμε στη μέση πριν συνεχίσουμε.
  6. Όλα αυτά τα βήματα θα βοηθήσουν να ανοίγει και να λεπταίνει η ζύμη, ώστε να σχηματιστούν οι απαραίτητες φυσαλίδες κατά το τηγάνισμα.
  7. Αν δεν έχουμε μηχανή ζυμαρικών, ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη όσο πιο λεπτή γίνεται.
  8. Με το μαχαίρι κόβουμε το φύλλο που ανοίξαμε σε τετράγωνα 10 x 10 εκ.
  9. Παίρνουμε κάθε κομμάτι ζύμης στην παλάμη μας, σέρνουμε τους αντίχειρές μας από το κέντρο προς τα έξω ελαφρώς και το φαρδαίνουμε με απαλές κινήσεις.
  10. Τοποθετούμε διαγωνίως στο κάθε κομμάτι ζύμης έναν μεταλλικό κύλινδρο για κανόλι*, ελαφρώς λαδωμένο.
  11. Τυλίγουμε τη ζύμη γύρω από τον κύλινδρο, έτσι ώστε οι δύο απέναντι γωνίες της να ενωθούν στο κέντρο του (τις κολλάμε με λίγο από το χτυπημένο αυγό).
  12. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα κομμάτια, τυλίγοντας μόνο τόσα όσοι οι κύλινδροι που διαθέτουμε.
  13. Είναι σημαντικό να παραμείνουν για λίγο ξεσκέπαστα, ώστε να στεγνώσουν ελαφρώς πριν από το τηγάνισμα.
  14. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μέτρια κατσαρόλα μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία 180°C, δηλαδή να κάψει καλά. Σε αυτή τη θερμοκρασία τα κανόλι δεν θα βουλιάξουν, δεν θα αγγίξουν τον πάτο της κατσαρόλας και δεν θα καούν.
  15. Τα τηγανίζουμε σε δόσεις, για λιγότερο από 1 λεπτό, γυρίζοντάς τα μέσα στο λάδι με λαβίδα.
  16. Τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
  17. Τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τραβήξουμε τον κύλινδρο.

Γέμιση

  1. Βάζουμε τη ρικότα και τη ζάχαρη σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης, προσθέτοντας και τις σταγόνες σοκολάτας.
  2. Μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής, προσαρμόζουμε απλή στρογγυλή μύτη και γεμίζουμε τα κανόλι.
  3. Αν θέλουμε, γαρνίρουμε τα δύο πλαϊνά των κανόλι με τα τριμμένα φιστίκια, με κόντιτα πορτοκαλιού ή με κεράσια μαρασκίνο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Μυστικά

*Μικροί ανοξείδωτοι κύλινδροι για κανόλι. Τους βρίσκουμε σε καταστήματα με εξοπλισμό κουζίνας. Αν δεν βρούμε, μπορούμε να δοκιμάσουμε να κάνουμε τη διαδικασία με κανελόνια. Σημείωση Αν δεν χρησιμοποιήσουμε την κρέμα αμέσως, τη φυλάσσουμε στο ψυγείο για μερικές ημέρες και τη χρησιμοποιούμε λίγο πριν από το σερβίρισμα. Τα τηγανισμένα κελύφη των κανόλι μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου για 4-5 ημέρες, σκεπασμένα με ένα πανί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 194.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών