Το εμβληματικό φαγητό της Κρήτης μαγειρεύει καθημερινά η κ. Κατερίνα στη μικρή κουζίνα στο πατάρι του μεζεδοπωλείου «Η Κρήτη». Δεν είναι άλλωστε μπελαλίδικο. Καλές πρώτες ύλες χρειάζονται και λίγη εμπειρία, για να καταλάβεις πότε έχει μελώσει το κατσικάκι.

20' προετοιμασία
1 ώρα και 50' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 10 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για 4 μερίδες

Διαδικασία

  1. Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά τα 80 ml από το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Το τσιγαρίζουμε, να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. Το αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και καθαρίζουμε την κατσαρόλα. Ρίχνουμε άλλα 80 ml από το λάδι και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
  2. Προσθέτουμε το κρέας, σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 1 ώρα, μέχρι να μισομαλακώσει το αρνάκι. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το φασκόμηλο και το θυμάρι και μαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να μελώσει το κρέας και να πιει τα υγρά.
  3. Παράλληλα, ανακατεύουμε τις πατάτες με τα υπόλοιπα 100 ml ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο. Απλώνουμε σε μεγάλο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 1-1½ ώρα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό στο ταψί.
  4. Σερβίρουμε το αρνάκι με τις λεμονάτες πατάτες φούρνου.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών