ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαζάν ντιπί ή βάσκικο τσιζκέικ; Τα ωραιότερα «καμένα» γλυκά της Αθήνας και πού τα βρίσκουμεΚαζάν ντιπί ή βάσκικο τσιζκέικ; Τα ωραιότερα «καμένα» γλυκά της Αθήνας και πού τα βρίσκουμεΥπάρχουν δύο «σχολές» καζάν ντιμπί στην Πόλη: η μία είναι μια πυκνή, ελαστική, μαστιχωτή κρέμα με κοτόπουλο, που σερβίρεται είτε σκέτη, λευκή (σε αυτή την περίπτωση είναι γνωστή ως ταβούκ κιοκσού), είτε καψαλισμένη από τη μία μεριά, οπότε λέγεται καζάν ντιμπί. Η άλλη σχολή είναι μια απλή κρέμα κατσαρόλας, ένα μουχαλεμπί δηλαδή, καψαλισμένο. Ο Έλληνας σεφ του Χίλτον της Κωνσταντινούπολης, Αλέξης Ατλαμάζογλου, μας έδωσε τη δεύτερη εκδοχή.

50' προετοιμασία
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 12 ώρες και 50'

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 40 x 50 εκ.

Διαδικασία

  1. Για το καζάν ντιμπί, ξεκινάμε βάζοντας σε μια κατσαρόλα το γάλα με τη ζάχαρη και περιμένουμε να πάρει μία βράση.
  2. Προσθέτουμε τη βανίλια και σταδιακά τα 800 γρ. ρυζάλευρο που έχουμε φτιάξει μόνοι μας και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει.
  3. Αδειάζουμε το 1/3 της κρέμας σε ένα αλουμινένιο ταψί 40 x 50 εκ. και το βάζουμε πάνω σε φλόγα γκαζιού, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να «πιάσει» η κρέμα στον πάτο, να καραμελώσει και να πάρει μουντό χρώμα.
  4. Μετακινούμε κάθε τόσο το ταψί ώστε η φλόγα να ζεστάνει όλη την επιφάνεια. Προσθέτουμε από πάνω την υπόλοιπη κρέμα και αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ.
  5. Την επόμενη μέρα, με μια σπάτουλα βρεγμένη κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας και σερβίρουμε ανάποδα, δηλαδή την καμένη μεριά προς τα πάνω.

Μυστικά

*Το σπιτικό ρυζάλευρο είναι ένα από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στην παρα- σκευή επιδορπίων στην οθωμανική κουζίνα. Δεν είναι σκόνη, αλλά ένα κρεμώδες μείγμα. Το φτιάχνουμε ως εξής: Μουλιάζουμε 1 κιλό ρύζι σε 2 κιλά ζεστό νερό για 2 βράδια, μέχρι να μαλακώσει. Την επομένη στραγγίζουμε το ρύζι και το αλέθουμε σε γουδί ή σε πολυκόφτη με τη μισή ποσότητα νερού. Στο τέλος περνάμε το μείγμα από ψιλό σουρωτό. Η τελική υφή πρέπει να είναι σαν πολύ ψιλή άμμος.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT