40'
προετοιμασία
5' μαγείρεμα
Σύνολο: 45'
Υλικά
Τεμάχια: 10Για τη σάλτσα γιαουρτιού
Διαδικασία
- Στραγγίζουμε το μπριάμ και κρατάμε τη σάλτσα του σε ένα μπολ.
- Λιώνουμε τις πατάτες του μπριάμ σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε μέσα το αυγό, το αλεύρι, τα αρωματικά (φρέσκο δυόσμο ή μαϊντανό), αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Χοντροκόβουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά από το μπριάμ και τα προσθέτουμε.
- Τρίβουμε στην ψιλή πλευρά του τρίφτη την ωμή πατάτα, την τελευταία στιγμή, για να μη μαυρίσει, και τη ρίχνουμε μαζί με το τυρί στο μείγμα των λαχανικών και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε όση από τη φρυγανιά χρειάζεται, μέχρι το μείγμα των κεφτέδων να σφίξει και να πλάθεται.
- Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο και το αφήνουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν τα αρώματα και να δέσει το μείγμα.
- Πλάθουμε μικρούς, στρογγυλούς κεφτέδες και τους πιέζουμε να γίνουν ελαφρώς πλακέ και να αποκτήσουν πάχος περίπου 1½ εκ.
- Βάζουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και, όταν ζεσταθεί, τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε δόσεις, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
- Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Σάλτσα
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα πιρούνι το γιαούρτι με το ζουμί από το μπριάμ που κρατήσαμε, αλάτι, πιπέρι και το ξίδι. Σερβίρουμε μαζί με τους κεφτέδες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 62.