ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπριάμ λαχανικών φουρνιστόΜπριάμ λαχανικών φουρνιστόΤο συγκεκριμένο μπριάμ δεν χρειάζεται νερό! Οι τριμμένες ντομάτες και το άφθονο ελαιόλαδο δίνουν όλη την υγρασία που χρειάζονται τα λεπτοκομμένα λαχανικά για να καλοψηθούν.

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: για το μεγάλο ταψί του φούρνου

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το μπριάμ σε ένα μπολ βάζουμε τα κρεμμύδια και αλάτι και τα τρίβουμε για 2-3 λεπτά με τα χέρια μας, για να απομακρύνουμε την αψάδα τους.
  2. Τα ξεπλένουμε και τα σκουπίζουμε καλά.
  3. Αλατίζουμε τις φέτες μελιτζάνας και από τις δύο πλευρές και τις αφήνουμε στην άκρη για 30-40 λεπτά.
  4. Τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε σχολαστικά.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  6. Διαλέγουμε το μεγαλύτερο ταψί μας και βάζουμε εκεί τα κρεμμύδια, τις μελιτζάνες, τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, τις φέτες ντομάτας, τα ντοματίνια, το σκόρδο, όλες τις πιπεριές, το τζίντζερ και τα μυρωδικά.
  7. Αλατοπιπερώνουμε καλά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τις τριμμένες ντομάτες και ανακατεύουμε τα υλικά με τα χέρια μας καλά.
  8. Τα απλώνουμε σε μονή στρώση στριμωχτά, αλλά χωρίς να σκεπάζει ένα υλικό κάποιο άλλο, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.
  9. Φουρνίζουμε και ψήνουμε το μπριάμ για 1 ώρα ή μέχρι τα υλικά να μελώσουν και να ροδίσουν.
  10. Στα μισά του ψησίματος τα ανακατεύουμε προσεκτικά με ξύλινη σπάτουλα και τα απλώνουμε ξανά σε μονή στρώση.
  11. Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό και, αν θέλουμε, σκορπίζουμε σε κάθε μερίδα λίγο ξύσμα λάιμ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 209.

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκυθάκια

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών