
30'
προετοιμασία
40' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Μερίδες: για ένα ταψάκι διαμέτρου 32 εκ.Για τη βινεγκρέτ γιαουρτιού
Διαδικασία
- Για την κιμαδόπιτα με αμπελόφυλλα ξεκινάμε και αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα αμπελόφυλλα, θα κόψουμε τα κοτσάνια τους με ένα ψαλίδι, θα ξεπλύνουμε καλά τα φύλλα και θα τα ζεματίσουμε για 2 - 3 λεπτά σε νερό που βράζει.
- Τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά σε ένα σουρωτήρι.
- Αν χρησιμοποιήσουμε αμπελόφυλλα σε άρμη, τα ξεπλένουμε λίγο και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.
- Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το καρότο, το κολοκύθι, το αυγό, τη μουστάρδα, τη φρυγανιά, το τυρί, το γιαούρτι, τον άνηθο και αλατοπίπερο.
- Ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Αλείφουμε το ταψάκι με το μισό ελαιόλαδο και καλύπτουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα με τα μισά αμπελόφυλλα.
- Αδειάζουμε πάνω από τα αμπελόφυλλα το μείγμα του κιμά, γυρίζουμε τα πλαϊνά φύλλα πάνω στη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
- Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο.
- Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε για 35 - 40 λεπτά.
- Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει για λίγο και την ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα.
Βινεγκρέτ γιαουρτιού
- Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα βαζάκι που κλείνει καλά.
- Σερβίρουμε τα κομμάτια της πίτας με τη βινεγκρέτ.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 25.