45' προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: Για 1 ταψί διαμέτρου 32 εκ

Διαδικασία

  1. Για την κιμαδόπιτα, σε μια μεγάλη κατσαρόλα καβουρδίζουμε σε δυνατή φωτιά τον κιμά.
  2. Βάζουμε τον κιμά στην καυτή κατσαρόλα και αρχίζουμε να τον «σπάμε» με μια κουτάλα προτού προλάβει να ψηθεί σε μεγάλα, ενιαία κομμάτια.
  3. Ξεκινάμε το καβούρδισμα του κιμά, χωρίς να χαμηλώσουμε τη φωτιά και χωρίς να προσθέσουμε λάδι.
  4. Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι γρήγορες, ώστε ο κιμάς να γίνει σπυρωτός και να καβουρδιστεί ομοιόμορφα.
  5. Βλέπουμε πως ο κιμάς αρχίζει να βγάζει τα υγρά του, τα οποία πρέπει να «πιει» γρήγορα, γιατί κινδυνεύει να βράσει μέσα σε αυτά αντί να καβουριστεί.
  6. Γι’ αυτόν το λόγο είναι σημαντικό, πέρα από την ευρύχωρη κατσαρόλα, η φωτιά να είναι δυνατή και οι κινήσεις μας νευρικές και ταχύτατες.
  7. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου 4 - 5 λεπτά μέχρι όλος ο κιμάς να αλλάξει χρώμα (να γίνει δηλαδή γκριζωπός), να γίνει σπυρωτός και να κοχλάσουν έντονα τα υγρά που συνεχίζει να βγάζει.
  8. Δεν σταματάμε λεπτό να ανακατεύουμε.
  9. Μόλις περάσουν τα 4 - 5 πρώτα λεπτά, προσθέτουμε το λάδι.
  10. Μετά τα 10 λεπτά, προσθέτουμε το πράσο και το σκόρδο, μετριάζουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 10 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαραθούν κάπως τα πράσα.
  11. Προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο στο κρασί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά.
  12. Προσθέτουμε το καρότο, το σέλερι και αλατοπίπερο, και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
  13. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τον αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  14. Τότε, ρίχνουμε τα αυγά, το κασέρι, το ψωμί θρυμματισμένο με το χέρι και το μαϊντανό, και ανακατεύουμε καλά.
  15. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  16. Λαδώνουμε καλά ένα ταψί διαμέτρου 32 εκ. και στρώνουμε στον πυθμένα ένα από τα δύο φύλλα ζύμης, με τις άκρες του να εξέχουν από το ταψί.
  17. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο, το οποίο «τακτοποιούμε» όσο γίνεται κάτω από τη γέμιση.
  18. Φέρνουμε τις άκρες του κάτω φύλλου προς τα μέσα και πιέζουμε ώστε να ενωθούν τα δύο φύλλα και να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.
  19. Λαδώνουμε τη ζύμη, κάνουμε μερικές οπές με ένα κοφτερό μαχαίρι για να διαφεύγει ο ατμός στο ψήσιμο και φουρνίζουμε το ταψί σε ένα από τα χαμηλά ράφια του φούρνου.
  20. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πίτα και να ψηθεί καλά και από κάτω.
  21. Αν χρειαστεί, γυρνάμε τη λειτουργία του φούρνου στην κάτω αντίσταση και συνεχίζουμε το ψήσιμο για μερικά λεπτά.

Ένα ροζέ κρασί με ήπιο αρωματικό χαρακτήρα και καλή οξύτητα, από Grenache ίσως...

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 67.

Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Συνταγές με Κιμάς

Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Συνταγές για Σνακ

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών