Το σημαντικότερο στην παρασκευή του τσουρεκιού είναι το υπομονετικό ζύμωμα και η αναμονή σε ζεστό μέρος ώστε να ξεκουραστεί η ζύμη και να διπλασιαστεί σε όγκο. Καθοριστικό ρόλο παίζουν όμως και τα υλικά, ειδικά το βούτυρο, καθώς όσο καλύτερης ποιότητας είναι τόσο πιο βελούδινη και λεία θα βγει η ζύμη.

1 ώρα προετοιμασία
50' ψήσιμο
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 50'

Υλικά

Τεμάχια: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το πασχαλινό τσουρέκι, αρχικά ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα. Μόλις είναι χλιαρό κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  2. Τοποθετούμε τη μαγιά σε ένα μπολ και ρίχνουμε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και να έχουμε έναν χυλό. Αφήνουμε στην άκρη τον χυλό σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να ξυπνήσει για τα καλά η μαγιά.
  3. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υπόλοιπα υλικά, ξεκινώντας από τη ζάχαρη, το βούτυρο μαλακωμένο και κομμένο σε κυβάκια, τα αβγά και το αλεύρι που προσθέτουμε σταδιά και χτυπάμε με τον γάντζο.
  4. Προσθέτουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα και το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  5. Στο τέλος, ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για ακόμα 5 - 6 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  6. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ και σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Αφήνουμε τη ζύμη για 4 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν η ζύμη φουσκώσει πολύ καλά, δηλαδή διπλασιαστεί σε όγκο, την ξεσκεπάζουμε.
  7. Τότε είναι έτοιμη να την πλάσουμε. Χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη, όσα και τα τσουρέκια που θα φτιάξουμε.
  8. Στη συνέχεια χωρίζουμε κάθε μέρος ζύμης στα 3. Πλάθουμε τα 12 μικρότερα μέρη σε λωρίδες. Αν κολλάει η ζύμη στα χέρια μας τότε ρίχνουμε λίγο αλεύρι.
  9. Πλάθουμε τις 3 λωρίδες σε κοτσίδα. Το πρώτο τσουρέκι-πλεξούδα είναι έτοιμο.
  10. Με τον ίδιο τρόπο πλάθουμε και τα άλλα τρία τσουρέκια. Αφήνουμε τα τσουρέκια ακόμη μισή ώρα, αφού τα πλάσουμε, σε ζεστό χώρο για να ξαναφουσκώσουν.
  11. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C και στρώνουμε με λαδόκολλα μια λαμαρίνα.
  12. Τοποθετούμε στη λαμαρίνα όσες πλεξούδες χωράνε, συνήθως δύο ή τρεις. Αραιώνουμε το αυγό χτυπώντας το με 2 κουταλιές της σούπας γάλα και αλείφουμε απαλά τα τσουρέκια με πινέλο.
  13. Πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου και βάζουμε τα τσουρέκια στον φούρνο. Ψήνουμε στους 170° C στις αντιστάσεις (πάνω - κάτω), για 40 - 45 λεπτά την κάθε δόση. Μόλις ροδίσουν τα τσουρέκια μας είναι έτοιμα.

Μυστικά

Προσοχή! Μην ανοιγοκλείνετε την πόρτα του φούρνου καθόλη τη διάρκεια του ψησίματος. Για σίγουρη επιτυχία χρησιμοποιούμε βούτυρο Lurpak, το οποίο παράγεται από 100% αγελαδινό γάλα και δεν περιέχει συντηρητικά.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT