Κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς, οι γυναίκες του χωριού στην Πρωτόπαππα Ιωαννίνων, πήγαιναν το σιτάρι τους σε μια χωριανή που είχε μυλόπετρα, για να τους το κόψει. Με αυτό έφτιαχναν την κοφτόπιτα, που έτρωγαν ανήμερα την Πρωτοχρονιά. Ήταν το γιορτινό τους φαγητό, μια πίτα με φύλλο και γέμιση από σιτάρι και φέτα. Δεν παρέλειπαν να βάλουν και φλουρί. Αργότερα, που άνοιξαν χασάπικα στο χωριό και το κρέας μπήκε περισσότερο στη διατροφή τους, άρχισαν να φτιάχνουν και στο δικό τους σπίτι πρωτοχρονιάτικη κρεατόπιτα με ρύζι.

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: Για στρογγυλό ταψί διαμ. 40 εκ

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για την γέμιση τησ κοφτόπιτας, βάζουμε σε μια μεσαία κατσαρόλα το πλιγούρι και περίπου 1 λίτρο νερό (τόσο ώστε να σκεπάζει το πλιγούρι) και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το σιτάρι να απορροφήσει όλο το νερό (περίπου 15-20 λεπτά).
  2. Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα και συνεχίζουμε το βράσιμο ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσει το σιτάρι (ίσως δεν χρειαστεί όλο το γάλα) και να απορροφήσει όλα τα υγρά.
  3. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το σιτάρι να κρυώσει.

Φύλλο

  1. Για το φύλλο της κοφτόπιτας, βάζουμε σε βαθύ το αλεύρι, κάνουμε στο κέντρο μια λακκούβα και ρίχνουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και το ξίδι. Προσθέτουμε λίγο λίγο νερό χλιαρό (περίπου 340 ml) και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια εύπλαστη, μαλακή ζύμη, που δεν θα κολλάει στα χέρια. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 7 ίσα μπαλάκια και τα ανοίγουμε ένα ένα με τη βέργα (τον λεπτό πλάστη), πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε μεγάλα και σχετικά λεπτά φύλλα, λίγο μεγαλύτερα από το ταψί.
  4. Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε μέσα τα 4 πρώτα φύλλα, ραντίζοντας ενδιαμέσως το καθένα με λίγο λάδι. Αφήνουμε τις άκρες τους να κρέμονται έξω από το ταψί.
  5. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το σιτάρι, που θα έχει πια κρυώσει, τα αυγά, τη φέτα και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
  6. Απλώνουμε τη γέμιση πάνω από τα φύλλα. Ανοίγουμε και τα υπόλοιπα τρία φύλλα με τον ίδιο τρόπο, αλλά λίγο μικρότερα, έτσι που να μην εξέχουν από το ταψί, και τα στρώνουμε λαδώνοντάς τα ξεχωριστά, πάνω στη γέμιση.
  7. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν προς τα μέσα, τυλίγοντάς τα για να φτιάξουμε έναν κόθρο. Ψήνουμε την πίτα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 175.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών