
45'
προετοιμασία
25' τηγάνισμα
3 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τους κολοκυθοκεφτέδες πανέ και με ρεβιθάλευρο, κάνουμε ως εξής: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κολοκυθάκια και το κρεμμύδι, σε μέτρια φωτιά, για 4-5 λεπτά, μέχρι να ξανθύνουν.
- Τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε μεγάλο μπολ, αλατίζουμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε κατά μέρος.
- Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο και το ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει.
- Ρίχνουμε πασπαλιστά τα 60 γρ. ρεβιθάλευρο και το καβουρδίζουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να ξανθύνει απαλά και να σκορπίσει ωραίο άρωμα.
- Φτιάχνουμε δηλαδή ένα ρου (roux), τη βάση μιας μπεσαμέλ. Προσθέτουμε το γάλα, σε δόσεις, ανακατεύοντας ασταμάτητα, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να δένει.
- Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε και το μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, μέχρι η μπεσαμέλ να δέσει.
- Προσθέτουμε τη γραβιέρα, τα σοταρισμένα λαχανικά και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη, την οποία εφαρμόζουμε στην επιφάνεια της μπεσαμέλ για να μη σχηματιστεί κρούστα.
- Την αφήνουμε να κρυώσει τελείως και τη βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες, μέχρι να σφίξει καλά.
Πανάρισμα + Τηγάνισμα:
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα 80 γρ. επιπλέον ρεβιθάλευρο, σε ένα άλλο τα αυγά και σε ένα τρίτο τη γαλέτα.
- Βγάζουμε την παγωμένη μπεσαμέλ από το ψυγείο και πλάθουμε μέτριους κεφτέδες.
- Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε άφθονο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά (αν έχουμε θερμόμετρο μαγειρικής, η θερμοκρασία πρέπει να δείξει 190°C).
- Περνάμε τους κεφτέδες πρώτα από το ρεβιθάλευρο, έπειτα από το αυγό και τέλος από τη γαλέτα, μέχρι να καλυφθούν τελείως.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την ίδια σειρά – κάνουμε δηλαδή διπλό πανάρισμα, που βοηθάει τους κεφτέδες να διατηρήσουν το σχήμα τους στο τηγάνισμα και να γίνουν έξτρα τραγανοί.
- Τους τηγανίζουμε στο καυτό λάδι, σε δόσεις, για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Στραγγίζουμε τους κολοκυθοκεφτέδες πανέ και με ρεβιθάλευρο σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 195.