ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΙταλικό κοντοσούβλι με πορτσίνι, φασκόμηλο και παρμεζάναΙταλικό κοντοσούβλι με πορτσίνι, φασκόμηλο και παρμεζάνα ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕκ των ενόντωνΚαλούμε φίλους στο σπίτι για ένα τραπέζι ρεφενέ!

Εκ των ενόντων

Στερεώστε 2 βάσεις για σούβλα στο τζάκι μπροστά από τη φωτιά, βάλτε έναν μεταλλικό δίσκο από κάτω με λίγο νερό και φασκόμηλο (για να μη λερώσουν τα λίπη που θα πέφτουν και για να αρωματίζεται το κοντοσούβλι από το φασκόμηλο) και έτοιμοι για το κοντοσούβλι! Εμείς χρησιμοποιήσαμε ηλεκτρική μικρή σούβλα. Η συνεργασία του Βασίλη Μασσέλου και του Λευτέρη Λαζάρου είχε αποτελέσματα.

Εκ των ενόντων

10' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 10'

Υλικά

Για τη μαρινάδα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το κοντοσούβλι στο τζάκι, αρχίζουμε με το να φτιάξουμε τη μαρινάδα και ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τη μαρινάδα, ρίχνουμε το κρέας και το γυρίζουμε ώστε να καλυφθεί καλά.
  2. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο 1 ώρα να μαριναριστεί.
  3. Στραγγίζουμε το κρέας από τη μαρινάδα και το περνάμε στη σούβλα.
  4. Το στερεώνουμε στις δύο βάσεις στο τζάκι, μπροστά από τη φωτιά και για 40 λεπτά ψήνουμε, γυρίζοντάς το τακτικά.
  5. Το καλύπτουμε με την μπόλια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να λιώσει η μπόλια και να ροδίσει στην επιφάνεια.

Αν το ψήσουμε στον φούρνο, θα ακολουθήσουμε την εξής διαδικασία

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  2. Καλύπτουμε το κοντοσούβλι με αλουμινόχαρτο.
  3. Βάζουμε σε ταψί και ψήνουμε για 1½ ώρα, μέχρι το κρέας να μαλακώσει.
  4. Αποσύρουμε, γυρίζουμε τον φούρνο στη λειτουργία του αέρα και χαμηλώνουμε στους 150°C.
  5. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και βάζουμε το κοντοσούβλι κατευθείαν πάνω στη σχάρα του φούρνου, αφού πρώτα την έχουμε λαδώσει.
  6. Κάτω από το κρέας αφήνουμε το ταψί όπου ψήθηκε πριν το κοντοσούβλι, με όλα τα ζουμιά που έχει βγάλει, και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι το κρέας να ροδίσει και να αποκτήσει λεπτή και τραγανή κρούστα.
  7. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα χρησιμοποιήσουμε την μπόλια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 152.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών