ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚοτόπιτα με φύλλο γιαουρτιούΚοτόπιτα με φύλλο γιαουρτιού
30' προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τη γέμιση

Για τη μπεσαμέλ

Διαδικασία

  1. Για την ανοιχτή κοτόπιτα με μανιτάρια στρώνετε πρώτα τη ζύμη σφολιάτας σε μια φόρμα που να την χωράει, ώστε να καλυφθούν και τα τοιχώματα.
  2. Την τρυπάτε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι και τη βάζετε στο ψυγείο.
  3. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180° C.

Γέμιση

  1. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε τα δύο είδη κρεμμυδιού και το σκόρδο, για 2 λεπτά, ώσπου να μαραθούν (προσοχή να μην μαυρίσει το σκόρδο γιατί πικρίζει).
  2. Προσθέτετε τα κομμένα μανιτάρια και σοτάρετε για 7 - 8 λεπτά, για να βγάλουν τα υγρά τους.
  3. Ρίχνετε στο τηγάνι το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα, σβήνετε με το 1 σφηνάκι κρασί.
  4. Αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2 λεπτά και προσθέτετε το τριμμένο τυρί γκούντα.
  5. Ανακατεύετε καλά και νοστιμίζετε με αλάτι και πιπέρι. Αποσύρετε από τη φωτιά.
  6. Βγάζετε από το ψυγείο τη φόρμα με τη σφολιάτα, τη σκεπάζετε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και σκορπίζετε πάνω της μια χούφτα ξερά φασόλια.
  7. Την ψήνετε για 10 λεπτά, αφαιρείτε τα φασόλια και το αλουμινόχαρτο και την αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς.
  8. Ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200° C και τον αφήνετε να ζεσταθεί.

Μπεσαμέλ

  1. Ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο σε μέτρια κατσαρόλα και ρίχνετε το αλεύρι, ανακατεύοντας με το σύρμα.
  2. Αφήνετε το αλεύρι να σκουρύνει ελαφρώς σε χαμηλή φωτιά και προσθέτετε με προσοχή το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς.
  3. Στη συνέχεια ρίχνετε το κρασί και το ζεστό ζωμό λαχανικών και ανακατεύετε καλά, ώστε να ετοιμάσετε λεία σάλτσα, χωρίς σβόλους.
  4. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει ελαφρώς.
  5. Προσθέτετε την παρμεζάνα, τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και το μαϊντανό.
  6. Μεταφέρετε τη σάλτσα στο κοτόπουλο, ανακατεύετε και αδειάζετε το μείγμα στην κρύα πλέον σφολιάτα.
  7. Ψήνετε την πίτα για 30 λεπτά, ώσπου να αποκτήσει χρυσαφένια κρούστα στην επιφάνεια.
  8. Την σερβίρετε ζεστή (όχι καυτή) ή χλιαρή ή ακόμη και κρύα.

Μυστικά

  • Αυτή η πίτα εκμεταλλεύεται θαυμάσια τα περισσεύματα από βραστό ή ψητό κοτόπουλο. Έχετε υπόψη σας αυτή τη συνταγή και στις γιορτές των Χριστουγέννων, τότε που περισσεύουν πολλά κομμάτια από ψαχνό από τη γαλοπούλα.
  • Η πίτα σερβίρεται ιδανικά με πράσινη σαλάτα.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στις συλλεκτικές εκδόσεις «Γυναίκα και Μαγειρική», μια συνεργασία του Γαστρονόμου και του περιοδικού ΓΥΝΑΙΚΑ.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Μανιτάρια

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών