30'
προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα
Υλικά
Μερίδες: 6Για τη γέμιση
Για τη μπεσαμέλ
Διαδικασία
- Για την ανοιχτή κοτόπιτα με μανιτάρια στρώνετε πρώτα τη ζύμη σφολιάτας σε μια φόρμα που να την χωράει, ώστε να καλυφθούν και τα τοιχώματα.
- Την τρυπάτε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι και τη βάζετε στο ψυγείο.
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180° C.
Γέμιση
- Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε τα δύο είδη κρεμμυδιού και το σκόρδο, για 2 λεπτά, ώσπου να μαραθούν (προσοχή να μην μαυρίσει το σκόρδο γιατί πικρίζει).
- Προσθέτετε τα κομμένα μανιτάρια και σοτάρετε για 7 - 8 λεπτά, για να βγάλουν τα υγρά τους.
- Ρίχνετε στο τηγάνι το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα, σβήνετε με το 1 σφηνάκι κρασί.
- Αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2 λεπτά και προσθέτετε το τριμμένο τυρί γκούντα.
- Ανακατεύετε καλά και νοστιμίζετε με αλάτι και πιπέρι. Αποσύρετε από τη φωτιά.
- Βγάζετε από το ψυγείο τη φόρμα με τη σφολιάτα, τη σκεπάζετε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και σκορπίζετε πάνω της μια χούφτα ξερά φασόλια.
- Την ψήνετε για 10 λεπτά, αφαιρείτε τα φασόλια και το αλουμινόχαρτο και την αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς.
- Ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200° C και τον αφήνετε να ζεσταθεί.
Μπεσαμέλ
- Ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο σε μέτρια κατσαρόλα και ρίχνετε το αλεύρι, ανακατεύοντας με το σύρμα.
- Αφήνετε το αλεύρι να σκουρύνει ελαφρώς σε χαμηλή φωτιά και προσθέτετε με προσοχή το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς.
- Στη συνέχεια ρίχνετε το κρασί και το ζεστό ζωμό λαχανικών και ανακατεύετε καλά, ώστε να ετοιμάσετε λεία σάλτσα, χωρίς σβόλους.
- Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει ελαφρώς.
- Προσθέτετε την παρμεζάνα, τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και το μαϊντανό.
- Μεταφέρετε τη σάλτσα στο κοτόπουλο, ανακατεύετε και αδειάζετε το μείγμα στην κρύα πλέον σφολιάτα.
- Ψήνετε την πίτα για 30 λεπτά, ώσπου να αποκτήσει χρυσαφένια κρούστα στην επιφάνεια.
- Την σερβίρετε ζεστή (όχι καυτή) ή χλιαρή ή ακόμη και κρύα.
Μυστικά
- Αυτή η πίτα εκμεταλλεύεται θαυμάσια τα περισσεύματα από βραστό ή ψητό κοτόπουλο. Έχετε υπόψη σας αυτή τη συνταγή και στις γιορτές των Χριστουγέννων, τότε που περισσεύουν πολλά κομμάτια από ψαχνό από τη γαλοπούλα.
- Η πίτα σερβίρεται ιδανικά με πράσινη σαλάτα.
Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στις συλλεκτικές εκδόσεις «Γυναίκα και Μαγειρική», μια συνεργασία του Γαστρονόμου και του περιοδικού ΓΥΝΑΙΚΑ.