40' προετοιμασία
2 ώρες και 20' ψήσιμο
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Τεμάχια: για ταψί διαμ. 34 εκ.

Για τα φύλλα

Για τη γέμιση

Για την επιφάνεια

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για τη ζύμη της κοτόπιτας, σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ξίδι και το μετρημένο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν.
  2. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε σταδιακά το νερό (όσο χρειάζεται), ανακατεύοντας με τα χέρια ή με τον γάντζο του μίξερ μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα που να μην είναι λασπώδες.
  3. Ζυμώνουμε καλά για 5-7 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει σχετικά σφιχτή αλλά λεία.
  4. Την αφήνουμε σκεπασμένη να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα.

Γέμιση

  1. Για τη γέμιση της κοτόπιτας, σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το κοτόπουλο, νερό τόσο ώστε να το καλύπτει, αλατοπίπερο, τη δάφνη, το καρότο και το σέλινο και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αρχίζουν τα υγρά να κοχλάζουν.
  2. Μετριάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο και να βγαίνουν εύκολα τα κόκαλα από το κρέας.
  3. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, ξαφρίζουμε τακτικά με τρυπητή κουτάλα.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και βγάζουμε προσεκτικά το κοτόπουλο σε ένα σκεύος.
  5. Σουρώνουμε τον ζωμό, αφαιρούμε τα λαχανικά και τη δάφνη και τον διατηρούμε στο ψυγείο για άλλη χρήση, όπως για μια γρήγορη σούπα, για ένα πιλάφι κ.λπ.
  6. Καθαρίζουμε το κοτόπουλο από πέτσα και κόκαλα και το ξεψαχνίζουμε με τα χέρια μας σε μικρά κομμάτια.
  7. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 γρ. από το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει και σοτάρουμε τα μανιτάρια με τα πράσα και το κρεμμύδι για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσουν.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για λίγο τα λαχανικά να γίνουν χλιαρά.
  9. Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε τα αυγά με ένα πιρούνι μέχρι να αφρατέψουν και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα πράσα και τα κρεμμυδάκια.
  10. Προσθέτουμε τα τυριά, αλατοπίπερο (με προσοχή το αλάτι, γιατί τα τυριά είναι αρκετά αλμυρά), το κοτόπουλο και τον άνηθο και ανακατεύουμε.
  11. Για τη κοτόπιτα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  12. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη το καθένα και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.
  13. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε μπαλάκι ζύμης με τη βέργα σε λεπτό φύλλο με διάμετρο περίπου 36-38 εκ. (λίγο μεγαλύτερα από το ταψί).
  14. Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο μέχρι να λιώσει.
  15. Bουτυρώνουμε ελαφρώς το ταψί και καλύπτουμε τον πάτο του ταψιού με ένα φύλλο, το βουτυρώνουμε γενναιόδωρα και απλώνουμε το δεύτερο φύλλο.
  16. Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, επίσης βουτυρωμένα ένα ένα.
  17. Γυρίζουμε τα περισσεύματα των φύλλων προς τα μέσα, περιμετρικά του ταψιού, σχηματίζοντας ένα κορδόνι, χαράζουμε ελαφρά, βουτυρώνουμε και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.
  18. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τον κρόκο αυγού με το γάλα.
  19. Βγάζουμε για λίγο το ταψί από τον φούρνο, αλείφουμε με το μείγμα του κρόκου την επιφάνεια της πίτας και σκορπίζουμε το σουσάμι ομοιόμορφα.
  20. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
  21. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την κοτόπιτα για περίπου 15 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 187.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών