15'
προετοιμασία
1 ώρα και 40' μαγείρεμα
12 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες και 55'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ξερά κουκιά πλάκι, πρώτα στραγγίζουμε τα κουκιά, τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε κρύο νερό τόσο ώστε να τα υπερκαλύψει κατά τουλάχιστον 4-5 εκ. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 6-8 λεπτά, ξαφρίζοντας σχολαστικά για όσο χρειάζεται.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και τα βράζουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Λίγα λεπτά πριν από το τέλος, αλατίζουμε.
- Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε κατά μέρος.
- Καθαρίζουμε και στεγνώνουμε καλά την κατσαρόλα.
- Ζεσταίνουμε εκεί το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και την πιπεριά Φλωρίνης για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα κουκιά, αλατοπιπερώνουμε και μόλις πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά.
- Αν δούμε ότι στεγνώνουν, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα μεγαλούτσικο ταψί. Προσθέτουμε τα στραγγισμένα κουκιά και 1 νεροπότηρο ζεστό νερό και ανακατεύουμε.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να δέσει ωραία η σάλτσα και τα κουκιά να μαλακώσουν καλά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 180.