Ένα ζουμερό φαγητό, όχι ακριβώς η φασολάδα-σούπα που έχουμε συνηθίσει, γευστικό και χορταστικό, λόγω της προσθήκης των χόρτων και των λουκάνικων.
Μπορεί να σας παραξενεύει το μούλιασμα των μαυρομάτικων και το δίωρο μαγείρεμά τους, όμως δοκιμάστε το, γιατί με αυτό τον τρόπο γίνονται απίστευτα τρυφερά.
Για τα μαυρομάτικα με λουκάνικο και σέσκουλα, ξεπλένουμε τα μαυρομάτικα και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το ζωμό ή το νερό, το καρότο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη και το θυμάρι.
Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά και ξαφρίζουμε περιστασιακά με κουτάλα (όχι τρυπητή). Το βράσιμο θα πάρει περίπου 2 ώρες ή μέχρι τα μαυρομάτικα να έχουν μαλακώσει πολύ καλά και να μην έχουν μείνει πολλά υγρά.
Αφαιρούμε από την κατσαρόλα το καρότο, το κρεμμύδι, τις σκελίδες του σκόρδου, τη δάφνη και το θυμάρι (αν έχουμε βάλει κλωνάρι).
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα λουκάνικα και βράζουμε για 7 - 8 λεπτά ακόμη.
Παράλληλα, σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό με αλάτι και, μόλις κοχλάσει έντονα, ρίχνουμε τα φύλλα από τα σέσκουλα και τα βράζουμε για 3 - 4 λεπτά.
Τα στραγγίζουμε και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα μαυρομάτικα.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το λάδι, το μαϊντανό και αλατοπίπερο.
Ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για λίγη ώρα προτού σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε, τα μαυρομάτικα με λουκάνικο και σέσκουλα, με ψωμί της αρεσκείας μας.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 55.