Μπορεί να σας παραξενεύει το μούλιασμα των μαυρομάτικων και το δίωρο μαγείρεμά τους, όμως δοκιμάστε το, γιατί με αυτό τον τρόπο γίνονται απίστευτα τρυφερά.
40'
προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
12 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 15 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: 6 - 7Διαδικασία
- Για τα μαυρομάτικα με λουκάνικο και σέσκουλα, ξεπλένουμε τα μαυρομάτικα και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το ζωμό ή το νερό, το καρότο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη και το θυμάρι.
- Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά και ξαφρίζουμε περιστασιακά με κουτάλα (όχι τρυπητή). Το βράσιμο θα πάρει περίπου 2 ώρες ή μέχρι τα μαυρομάτικα να έχουν μαλακώσει πολύ καλά και να μην έχουν μείνει πολλά υγρά.
- Αφαιρούμε από την κατσαρόλα το καρότο, το κρεμμύδι, τις σκελίδες του σκόρδου, τη δάφνη και το θυμάρι (αν έχουμε βάλει κλωνάρι).
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα λουκάνικα και βράζουμε για 7 - 8 λεπτά ακόμη.
- Παράλληλα, σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό με αλάτι και, μόλις κοχλάσει έντονα, ρίχνουμε τα φύλλα από τα σέσκουλα και τα βράζουμε για 3 - 4 λεπτά.
- Τα στραγγίζουμε και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα μαυρομάτικα.
- Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το λάδι, το μαϊντανό και αλατοπίπερο.
- Ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για λίγη ώρα προτού σερβίρουμε.
- Συνοδεύουμε, τα μαυρομάτικα με λουκάνικο και σέσκουλα, με ψωμί της αρεσκείας μας.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 55.