
10'
προετοιμασία
40'
αναμονή
Σύνολο: 50'
Υλικά
Υλικά (για 1 κιλό μπακαλιάρο)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το κουρκούτι για μπακαλιάρο χωρίς μπίρα (με σόδα): παίρνουμε ένα βαθύ μπολ (ιδανικά μεταλλικό ή γυάλινο) και το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα προτού ξεκινήσουμε. Πρέπει να είναι καλά παγωμένο γιατί θα βοηθήσει το κουρκούτι να μείνει κρύο και να σταθεί καλύτερα πάνω στο ψάρι.
- Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο.
- Βάζουμε μέσα στο μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά (αν βάλουμε) και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
- Προσθέτουμε την παγωμένη σόδα ή το νερό και ανακατεύουμε γρήγορα. Δεν μας νοιάζει αν μείνουν σβώλοι.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και κάνουμε ένα τελευταίο γρήγορο ανακάτεμα.
- Αν έχουμε χρόνο, αφήνουμε το κουρκούτι για τον μπακαλιάρο να σταθεί 30 λεπτά στο ψυγείο. Καλό είναι να κρυώσει καλά. Το κουρκούτι για τον μπακαλιάρο είναι έτοιμο.
- Για να τηγανίσουμε σωστά τον ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο πρέπει να βάλουμε περίπου 1½-2 λίτρα λάδι σε μια κατσαρόλα ή σε ένα βαθύ τηγάνι και να το αφήσουμε να κάψει καλά. Δεν τηγανίζουμε πολλά κομμάτια μαζί γιατί έτσι θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και ο μπακαλιάρος θα ρουφήξει λάδι.