20' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 55 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το πέστο

Διαδικασία

Πέστο

  1. Ζεσταίνουμε ένα σχαροτήγανο σε δυνατή φωτιά.
  2. Τρυπάμε τις μελιτζάνες με πιρούνι σε διάφορα σημεία και τις ψήνουμε γυρίζοντάς τες από όλες τις πλευρές μέχρι να μαυρίσει καλά η φλούδα τους και να μαλακώσουν (τις ελέγχουμε τρυπώντας τες).
  3. Τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και τις ξεφλουδίζουμε.
  4. Ψιλοκόβουμε την ψίχα και τη ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με τα καρύδια, τον μαϊντανό, το ξίδι, το ελαιόλαδο, το τυρί και αλατοπίπερο (αλάτι με φειδώ, γιατί το τυρί είναι αλμυρό) και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια πηχτή πάστα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο για να έχουμε την υφή και τη ρευστή μορφή που θέλουμε.

Κουσκούς

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα.
  3. Ρίχνουμε το κουσκούς και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  4. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τον ζωμό και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 10-12 λεπτά ή μέχρι να γίνει το κουσκούς και να πιει τα υγρά.
  5. Ρίχνουμε το πέστο, προσθέτουμε το κατίκι και ανακατεύουμε.
  6. Πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού και σερβίρουμε.

Χαρμάνι με βάση το Syrah.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 157.

Συνταγές με Ζυμαρικά

Συνταγές με Λαχανικά

Συνταγές με Μελιτζάνες

Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών