30'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
5 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες
Υλικά
Κομμάτια: 6-8Διαδικασία
Για την κρέμα
- Για την κρέμα μπαβαρουάζ με φρούτα του δάσους, ξεκινάμε και σε ένα μπολ μουλιάζουμε τις ζελατίνες σε λίγο κρύο νερό.
- Ανοίγουμε το κομμένο κλωναράκι βανίλιας, μαζεύουμε από το εσωτερικό του τα μαύρα σποράκια με τη λάμα του μαχαιριού και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το γάλα.
- Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι το γάλα ίσα να αρχίσει να φουσκώνει.
- Στο μεταξύ, σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τους κρόκους με τα 190 γρ. από τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα.
- Προσθέτουμε λίγο από το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε ξανά.
- Αδειάζουμε στην κατσαρόλα με το γάλα και συνεχίζουμε το ζέσταμα για άλλα 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει ελαφρώς η κρέμα. Δεν πρέπει όμως να βράσει, γιατί θα κόψει. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Στύβουμε τις ζελατίνες με τα χέρια μας και τις ρίχνουμε στην κρέμα. Ανακατεύουμε για να διαλυθούν.
- Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει ελαφρώς, μέχρι να γίνει χλιαρή.
- Στο μεταξύ χτυπάμε τα 350 γρ. κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι και την ενσωματώνουμε στην κρέμα ανακατεύοντας με μια μαρίζ (ελαστική σπάτουλα).
- Τα υπόλοιπα 150 γρ. κρέμας γάλακτος τα χτυπάμε στο μίξερ σε αφράτη σαντιγί.
- Στρώνουμε μια φόρμα κέικ, μακρόστενη ή στρογγυλή, με διάφανη μεμβράνη έτσι ώστε οι άκρες της να εξέχουν αρκετά.
- Αδειάζουμε την κρέμα μπαβαρουάζ, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και τοποθετούμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες (προτιμότερο ένα βράδυ), μέχρι να σφίξει.
Για την σάλτσα
- Στον πολυκόφτη χτυπάμε τη μισή ποσότητα φρούτων με την υπόλοιπη ζάχαρη (40 γρ.).
- Σουρώνουμε στη σαλτσιέρα που θα σερβίρουμε και διατηρούμε στο ψυγείο.
Για το σερβίρισμα
- Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε με τα υπόλοιπα φρούτα και ροζέτες σαντιγί από πάνω.
- Περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 176.