ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣλυχναράκιαΚρητικά λυχναράκια

Όπως και τα αντίστοιχα αλμυρά, τα γλυκά καλιτσούνια είναι τυπικό πασχαλινό και γενικά ανοιξιάτικο κέρασμα στην ανατολική Κρήτη. Φτιάχνονται με φρέσκια μυζήθρα και η ζύμη τους μοσχοβολά από ξύσμα λεμονιού και βανίλια. Αντίστοιχα είναι τα μελιτίνια της Σαντορίνης ή τα τσιμπητά ή γλυκές τυρόπιτες της Τήνου.

1 ώρα προετοιμασία
30' ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Κομμάτια: Για περίπου 20 κομμάτια

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Για το άλειμμα και το πασπάλισμα

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για τα κρητικά γλυκά καλιτσούνια ξεκινάμε και στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και τα χτυπάμε καλά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, χτυπώντας με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή (ίσως δεν χρειαστεί όλο το αλεύρι).
  3. Σκεπάζουμε τον κάδο και αφήνουμε το ζυμάρι κατά μέρος για 20-30 λεπτά, να ξεκουραστεί.

Γέμιση

  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ.

Καλιτσούνια

  1. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την κόβουμε σε 4-5 κομμάτια.
  2. Πάντα σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε λεπτό, στρογγυλό φύλλο με πάχος 1 εκ.
  3. Με ένα στρογγυλό κουπάτ διαμέτρου 6 εκ. ή με ανάλογης διαμέτρου ποτήρι κόβουμε στρογγυλούς δίσκους από τα φύλλα που ανοίξαμε.
  4. Συνολικά θα φτιάξουμε περίπου 20 δίσκους ζύμης.
  5. Στο κέντρο κάθε δίσκου βάζουμε μπόλικη ποσότητα γέμισης, αφήνοντας ένα περιθώριο 1 εκ. περιμετρικά του δίσκου.
  6. Ανασηκώνουμε το περιθώριο του φύλλου που έχουμε αφήσει χωρίς γέμιση και το τσιμπάμε γύρω γύρω με τα δάχτυλά μας, για να δώσουμε στα καλιτσούνια το χαρακτηριστικό σχήμα και να φράξουμε περιμετρικά τη γέμιση.
  7. Όσο περισσότερα τσιμπήματα κάνουμε, ανάλογα βέβαια με την εμπειρία μας, τόσο πιο όμορφα θα γίνουν τα καλιτσούνια.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  9. Αραδιάζουμε τα καλιτσούνια σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα.
  10. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε με το πιρούνι τους κρόκους με το γάλα και αλείφουμε τα καλιτσούνια σε όλη την επιφάνειά τους.
  11. Τα πασπαλίζουμε με κανέλα και σουσάμι και τα ψήνουμε για 25- 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  12. Βγάζουμε τα ταψιά από τον φούρνο και όσο τα καλιτσούνια είναι ακόμη ζεστά, τα σκεπάζουμε με αρκετά λεμονόφυλλα ή τα ραντίζουμε αραιά με σταγόνες ανθόνερο.
  13. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και να απορροφήσουν τα αρώματα.

Μυστικά

Αν βρείτε αράντιστα φύλλα λεμονιάς, μην παραλείψετε να τα χρησιμοποιήσετε χαρίζουν φίνο άρωμα!

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 48.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT