30'
προετοιμασία
40' ψήσιμο
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 40'
Υλικά
Τεμάχια: για ταρτιέρα 24-26 εκ.
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κροστάτα (ιταλική τάρτα) με μαρμελάδα βατόμουρο, αρχικά ανακατεύουμε στον κάδο του μίξερ, με το φτερό, το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αναμειχθούν.
- Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε τον κρόκο και το αυγό.
- Ρίχνουμε σιγά σιγά το μισό από το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής, λεία ζύμη.
- Την πλάθουμε σε μπάλα, την καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα.
- Κρατάμε στην άκρη ένα κομμάτι ζύμης, στο μέγεθος μανταρινιού, για το στόλισμα.
- Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη με τον πλάστη, σε φύλλο με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από της ταρτιέρας.
- Το στρώνουμε στο σκεύος, καλύπτοντας και τα τοιχώματα, και κόβουμε τη ζύμη που εξέχει.
- Απλώνουμε τη μαρμελάδα ομοιόμορφα πάνω στο φύλλο.
- Με τη ζύμη που κρατήσαμε, πλάθουμε 6-8 λεπτά μπαστουνάκια με μήκος όσο η διάμετρος της τάρτας.
- Τοποθετούμε τα μισά στην επιφάνειά της, παράλληλα το ένα με το άλλο, με απόσταση ανάμεσά τους, και πιέζουμε τις άκρες τους να κολλήσουν στη ζύμη της περιφέρειας.
- Έπειτα τοποθετούμε και τα άλλα μισά κάθετα προς τα προηγούμενα.
- Ψήνουμε, την τάρτα με μαρμελάδα βατόμουρου, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει τραγανή και να ροδίσει.
Λικέρ κράνο από τη Θεσσαλονίκη ή λικέρ βύσσινο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 194.