ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠίτσα με σύγκλινο Μάνης και αυγάΠίτσα με σύγκλινο Μάνης και αυγά
20' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
1 ώρα και 10' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Μερίδες: Για 1 πίτσα διαμέτρου περίπου 38 εκ. 

Για τη βάση

Για την λαδένια

Διαδικασία

Βάση

  1. Για να ετοιμάσουμε τη λαδένια, αρχικά σε ένα μικρό μπολ θρυμματίζουμε με τα δάχτυλά μας τη μαγιά, ρίχνουμε το χλιαρό νερό, ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το μείγμα ελαφρώς.
  2. Σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το μείγμα της μαγιάς και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί όλο το ελαιόλαδο και να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
  3. Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη (σε ζεστό περιβάλλον) για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο.

Λαδένια

  1. Ανακατεύουμε τις ντομάτες με 40 ml από το ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C, προτιμότερο στη λειτουργία του αέρα.
  4. Λαδώνουμε με 30 ml από το ελαιόλαδο το ταψί.
  5. Βάζουμε τη ζύμη στο ταψί και την ανοί- γουμε με τα δάχτυλά μας, ώστε να καλύψει όλη την επιφάνειά του.
  6. Ρίχνουμε τις ντομάτες και τις απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη τη ζύμη.
  7. Σκορπίζουμε τα κρεμμύδια και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  8. Πασπαλίζουμε τη ρίγανη, το χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια στην επιφάνεια, αλλά να ροδίσει η ζύμη και από κάτω. (Ελέγχουμε ανασηκώνοντας προσεκτικά μία άκρη της.)
  9. Αποσύρουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε.

Στο ποτήρι μας: Ρετσίνα!Σαββατιανόφρέσκο και κυκλαδίτικες μπίρες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 148.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT