20' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
1 ώρα και 10' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Μερίδες: Για 1 πίτσα διαμέτρου περίπου 38 εκ. 

Για τη βάση

Για την επικάλυψη

Διαδικασία

Βάση

  1. Για να ετοιμάσουμε τη λαδένια, αρχικά σε ένα μικρό μπολ θρυμματίζουμε με τα δάχτυλά μας τη μαγιά, ρίχνουμε το χλιαρό νερό, ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το μείγμα ελαφρώς.
  2. Σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το μείγμα της μαγιάς και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί όλο το ελαιόλαδο και να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
  3. Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη (σε ζεστό περιβάλλον) για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο.

Λαδένια

  1. Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τον πελτέ και τον αραιώνουμε με 40 ml νερό.
  2. Ρίχνουμε 40 ml από το ελαιόλαδο, λίγο ψιλό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C, προτιμότερο στη λειτουργία του αέρα.
  4. Λαδώνουμε με 30 ml από το ελαιόλαδο ένα ταψί διαμέτρου περίπου 38 εκ. ή τη λαμαρίνα του φούρνου.
  5. Ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας τη ζύμη σε διάμετρο περίπου 38 εκ. και τη μεταφέρουμε στο ταψί.
  6. Απλώνουμε το μείγμα του πελτέ ομοιόμορφα με τη ράχη ενός κουταλιού.
  7. Σκορπίζουμε τα κρεμμύδια και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  8. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, το χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά στη χαμηλότερη θέση του φούρνου, μέχρι να καραμελώσουν ελαφρώς τα κρεμμύδια στην επιφάνεια, αλ- λά να ροδίσει η ζύμη και από κάτω. Ελέγχουμε ανασηκώνο- ντας προσεκτικά μια άκρη της.
  9. Ξεφουρνίζουμε και σερβίρουμε τη λαδένια.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών