1 ώρα
προετοιμασία
25' ψήσιμο
13 ώρες και 30'
αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 55'
Υλικά
Τεμάχια: 3 λαγάνεςΔιαδικασία
- Για να φτιάξουμε λαγάνες με σουσάμι, ελιές και λιαστή ντομάτα, αρχικά διαλύουμε, το προηγούμενο βράδυ, τη μαγιά στη μισή κούπα χλιαρό νερό.
- Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε έναν ανάλαφρο χυλό.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε όλη νύχτα, για 10-12 ώρες, να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Την επομένη, διαλύουμε το μέλι στις 2 κούπες χλιαρό νερό.
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι και κάνουμε στο κέντρο του μια λακκούβα.
- Εκεί ρίχνουμε τον χυλό της μαγιάς, το ελαιόλαδο και σχεδόν όλο το νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει το μέλι (κρατάμε λίγο για το άλειμμα της λαγάνας).
- Ξεκινάμε να ζυμώνουμε με τον γάντζο.
- Μετά από περίπου 2 λεπτά ρίχνουμε και το αλάτι.
- Συνεχίζουμε το χτύπημα για τουλάχιστον 10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
- Βγάζουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη.
- Αφήνουμε το ένα κομμάτι σκέτο και το πλάθουμε σε μπάλα.
- Ρίχνουμε στο δεύτερο τις ελιές, το πλάθουμε λίγο για να πάνε παντού και το κάνουμε μπάλα.
- Ρίχνουμε στο τρίτο μέρος ζύμης τις λιαστές ντομάτες, το πλάθουμε το κάνουμε μπάλα.
- Βάζουμε τις 3 μπάλες σε ένα μεγάλο μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη.
- Τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο, για τουλάχιστον 1 ώρα.
- Απλώνουμε μια μεγάλη λαδόκολλα στον πάγκο μας.
- Πάνω σε αυτήν ανοίγουμε με τον πλάστη μία-μία τις μπάλες ζύμης στο οβάλ σχήμα της λαγάνας.
- Αλείφουμε τις λαγάνες με το νερόμελο που έχουμε κρατήσει, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
- Πατάμε την επιφάνειά τους με τα δάχτυλά μας για να κάνουμε τα χαρακτηριστικά βαθουλώματα.
- Πασπαλίζουμε τις λαγάνες με σουσάμι.
- Τις μεταφέρουμε μαζί με τη λαδόκολλα σε μια μεγάλη λαμαρίνα.
- Τις αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου μισή ώρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
- Ψήνουμε τις λαγάνες για 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να ξεκολλάνε εύκολα από τη λαδόκολλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 24.