ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕύκολη σπιτική λαγάναΕύκολη σπιτική λαγάνα
1 ώρα προετοιμασία
25' ψήσιμο
13 ώρες και 30' αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 55'

Υλικά

Τεμάχια: 3 λαγάνες

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε λαγάνες με σουσάμι, ελιές και λιαστή ντομάτα, αρχικά διαλύουμε, το προηγούμενο βράδυ, τη μαγιά στη μισή κούπα χλιαρό νερό.
  2. Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε έναν ανάλαφρο χυλό.
  3. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε όλη νύχτα, για 10-12 ώρες, να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  4. Την επομένη, διαλύουμε το μέλι στις 2 κούπες χλιαρό νερό.
  5. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι και κάνουμε στο κέντρο του μια λακκούβα.
  6. Εκεί ρίχνουμε τον χυλό της μαγιάς, το ελαιόλαδο και σχεδόν όλο το νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει το μέλι (κρατάμε λίγο για το άλειμμα της λαγάνας).
  7. Ξεκινάμε να ζυμώνουμε με τον γάντζο.
  8. Μετά από περίπου 2 λεπτά ρίχνουμε και το αλάτι.
  9. Συνεχίζουμε το χτύπημα για τουλάχιστον 10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
  10. Βγάζουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη.
  11. Αφήνουμε το ένα κομμάτι σκέτο και το πλάθουμε σε μπάλα.
  12. Ρίχνουμε στο δεύτερο τις ελιές, το πλάθουμε λίγο για να πάνε παντού και το κάνουμε μπάλα.
  13. Ρίχνουμε στο τρίτο μέρος ζύμης τις λιαστές ντομάτες, το πλάθουμε το κάνουμε μπάλα.
  14. Βάζουμε τις 3 μπάλες σε ένα μεγάλο μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη.
  15. Τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο, για τουλάχιστον 1 ώρα.
  16. Απλώνουμε μια μεγάλη λαδόκολλα στον πάγκο μας.
  17. Πάνω σε αυτήν ανοίγουμε με τον πλάστη μία-μία τις μπάλες ζύμης στο οβάλ σχήμα της λαγάνας.
  18. Αλείφουμε τις λαγάνες με το νερόμελο που έχουμε κρατήσει, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
  19. Πατάμε την επιφάνειά τους με τα δάχτυλά μας για να κάνουμε τα χαρακτηριστικά βαθουλώματα.
  20. Πασπαλίζουμε τις λαγάνες με σουσάμι.
  21. Τις μεταφέρουμε μαζί με τη λαδόκολλα σε μια μεγάλη λαμαρίνα.
  22. Τις αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου μισή ώρα.
  23. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
  24. Ψήνουμε τις λαγάνες για 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να ξεκολλάνε εύκολα από τη λαδόκολλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 24.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ελιά

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών