ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜελιτζάνες ιμάμΙμάμ μπαϊλντί: η αυθεντική πολίτικη συνταγή
10' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Μερίδες: 4-5 μερίδες

Διαδικασία

  1. Για τις μελιτζάνες με αρνάκι στην κατσαρόλα με δυόσμο, αλατίζουμε τους κύβους μελιτζάνας και τους αφήνουμε σε σουρωτό για 30 λεπτά. Τους στύβουμε και στεγνώνουμε με πετσέτα.
  2. Βάζουμε σε ένα τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο (περίπου 1 εκ. από τον πυθμένα του σκεύους) και το ζεσταίνουμε μέχρι η θερμοκρασία του να φτάσει περίπου τους 170°C. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, ελέγχουμε αν το λάδι έχει τη σωστή θερμοκρασία με έναν κύβο ψωμιού: το λάδι πρέπει να «τσιτσιρίσει», χωρίς να βγάλει καπνούς.
  3. Τότε ρίχνουμε τα κομμάτια μελιτζάνας, χωρίς να τα αλευρώσουμε, και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να χρυσίσουν και να είναι μισοέτοιμα. Τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας , να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
  4. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μετρημένο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το αρνί για 6-8 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το κρέας.
  5. Ρίχνουμε την ντομάτα, τις πιπεριές, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό.
  6. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το αρνί. Ελέγχουμε τα υγρά – αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
  7. Ρίχνουμε τις τηγανισμένες μελιτζάνες και μαγειρεύουμε για ακόμα 5-7 λεπτά, μέχρι να ανακατευτούν τα αρώματα και οι γεύσεις, αλλά να μη λιώσουν οι μελιτζάνες.
  8. Ρίχνουμε τον δυόσμο, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  9. Σερβίρουμε τις μελιτζάνες με αρνάκι στην κατσαρόλα με δυόσμο ζεστές, συνοδεία λευκού πιλαφιού.

Οι μελιτζάνες αγαπούν τα κόκκινα κρασιά, αλλά φλερτάρουν και με τα ρωμαλέα ροζέ. Αγαπημένη ποικιλία Syrah σε όλες τις εκδοχές.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 159.

Άρθρα και Συνταγές με Αρνί

Άρθρα και Συνταγές με Κρέας

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών