30'
προετοιμασία
25' ψήσιμο
Σύνολο: 55'
Υλικά
Βάρος: 1.500 γρ.Σιρόπι
Πασπάλισμα
Ζύμη
Επικάλυψη
Διαδικασία
Για το σιρόπι
- Για τα μελομακάρονα με σοκολάτα και τζίντζερ ξεκινάμε με το σιρόπι και σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα ανακατεύουμε ελαφρώς με το σύρμα.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 λεπτό (μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει) και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
- Το σουρώνουμε σε βαθύ μπολ.
Για το πασπάλισμα
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στη λειτουργία του αέρα και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
Για την ζύμη
- Βάζουμε όλα τα υγρά υλικά σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
- Προσθέτουμε τη σόδα και ανακατεύουμε πάλι.
- Τέλος, ρίχνουμε όλο το αλεύρι και ανακατεύουμε με τα χέρια απαλά, ίσα ίσα μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι.
- Πλάθουμε μελομακάρονα των 15 γρ. περίπου το καθένα, σε οβάλ σχήμα, χωρίς να ταλαιπωρήσουμε πολύ τη ζύμη και τα τακτοποιούμε στο ταψί με μικρή απόσταση μεταξύ τους.
- Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να είναι τραγανά.
- Ξεφουρνίζουμε και, όπως είναι ζεστά, τα βουτάμε με τρυπητή κουτάλα στο μπολ με το σιρόπι και τα βυθίζουμε για 1 1⁄2-2 λεπτά.
- Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα απλώνουμε σε ένα σκεύος.
Για την επικάληψη
- Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί, δηλαδή βάζουμε μια κατσαρόλα με λίγο νερό στη φωτιά.
- Μόλις βράσει το νερό, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και στερεώνουμε πάνω στην κατσαρόλα ένα μπολ, ανοξείδωτο ή γυάλινο, στο οποίο έχουμε ρίξει τη σοκολάτα ψιλοκομμένη.
- Αυτό θα πρέπει να στέκεται πάνω στο στόμιο και να μη βυθίζεται στο νερό, ώστε η σοκολάτα να λιώνει με την επίδραση του ατμού που εγκλωβίζεται κάτω από το μπολ.
- Καθώς λιώνει, πρέπει να την ανακατεύουμε συχνά.
- Προσέχουμε να μην πέσουν υδρατμοί στη σοκολάτα.
- Ακουμπάμε ένα ένα τα μελομακάρονα πάνω σε ένα πιρούνι και τα βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα.
- Τα μεταφέρουμε πάνω σε λαδόκολλα και αμέσως πασπαλίζουμε με το μείγμα καρυδιού, ώστε να κολλήσει καλά.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και αφήνουμε τα μελομακάρονα για αρκετή ώρα, να στεγνώσουν.
- Τα τακτοποιούμε όμορφα, σε στρώσεις, σε πιατέλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 47.