30' προετοιμασία
23' ψήσιμο
Σύνολο: 53'

Υλικά

Μερίδες: Για 1 ταρτιέρα διαμέτρου 28 εκ.

Για τη βάση

Για το σιρόπι

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Βάση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ ή ανακατεύουμε με το χέρι σε μια λεκάνη το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη μέχρι να ενωθούν καλά.
  3. Ρίχνουμε τα κανελογαρίφαλα, το ξύσμα, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ και το μέλι και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού (αυτό πρέπει να το κάνουμε πάνω από το μείγμα γιατί φουσκώνει γρήγορα και χύνεται) και ανακατεύουμε. Τα προσθέτουμε στο μείγμα.
  4. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Ζυμώνουμε απαλά το μείγμα, αλλά όχι για πολλή ώρα γιατί σφίγγει.
  5. Απλώνουμε τη ζύμη με τα χέρια μας σε λαδωμένο ταψάκι τάρτας (φροντίζοντας να καλύψουμε και τα τοιχώματα), σκεπάζουμε μ’ ένα κομμάτι λαδόκολλα και πάνω σε αυτό βάζουμε φασόλια έτσι ώστε να μη φουσκώσει η ζύμη κατά το ψήσιμο. Την ψήνουμε για 15 λεπτά.Απλώνουμε τη ζύμη με τα χέρια μας σε λαδωμένο ταψάκι τάρτας (φροντίζοντας να καλύψουμε και τα τοιχώματα), σκεπάζουμε μ’ ένα κομμάτι λαδόκολλα και πάνω σε αυτό βάζουμε φασόλια έτσι ώστε να μη φουσκώσει η ζύμη κατά το ψήσιμο. Την ψήνουμε για 15 λεπτά.
  6. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα φασόλια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 7 - 8 λεπτά ακόμη ώστε να πάρει χρώμα η βάση. Την αφήνουμε να κρυώσει.

Σιρόπι

  1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 4 - 5 λεπτά. 'Οταν κρυώσει η βάση και το σιρόπι είναι χλιαρό τη σιροπιάζουμε.

Γέμιση

  1. Σ’ ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στη μελωμένη βάση και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια, σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 32.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ξηροί καρποί

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών