ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡότι, ινδικές επίπεδες πίτεςΡότι, ινδικές επίπεδες πίτεςΠαραδοσιακά, πασπαλίζουν αυτές τις πίτες με ζαάταρ, μεσανατολίτικο μείγμα μυρωδικών, μπαχαρικών και σπόρων (θρούμπι, ρίγανη, σουμάκ, σουσάμι, αλάτι κ.ά.) που βρίσκουμε στα μπαχαράδικα. Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε και μείγματα χειροποίητα ή σκέτα μυρωδικά, όπως ρίγανη, θρούμπι, χοντρό αλάτι κ.ά. Τις σερβίρουμε στην αρχή ενός γεύματος με μπολάκια με λάδι για να βουτάμε τις μπουκιές μας. Συνοδεύουμε με αυτές χούμους και φάβες οσπρίων και λαχανικών, γουακαμόλε, ντιπ γιαουρτιού και άλλα. Αλλά και χορτοκεφτέδες και οσπριοκεφτέδες (πχ φαλάφελ), σαλτσάτα και κρασάτα κρεατικά, καθώς και ψητά: κεμπάπ, σουβλάκια, σεφταλιές κ.λπ. Επιπλέον, μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε τυλιχτά, όπως τις κλασικές πίτες σουβλακιού, με γεμίσεις κλασικές αλλά και πρωτότυπες, ό,τι μας αρέσει.

15' προετοιμασία
20' ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά

Τεμάχια: 5-6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μεσανατολίτικες πίτες, αρχικά ρίχνουμε, σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν.
  2. Ρίχνουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε με τα χέρια μας ή με τον γάντζο (το ειδικό εξάρτημα του μίξερ για το ζύμωμα) για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.
  3. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  5. Λαδώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου και τη βάζουμε στον φούρνο για περίπου 5 λεπτά, να ζεσταθεί καλά.
  6. Σε μια λεία επιφάνεια εργασίας μοιράζουμε τη ζύμη σε περίπου 6 μικρές μπάλες, σε μέγεθος μεγάλου πορτοκαλιού.
  7. Στη συνέχεια, την απλώνουμε με τα χέρια μας ή με έναν μικρό πλάστη σε οβάλ δίσκους πάχους περίπου 1 εκ., στους οποίους δίνουμε το σχήμα μιας μικρής λαγάνας.
  8. Τις τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και τις βάζουμε προσεκτικά στο ζεστό ταψί.
  9. Αλείφουμε ελαφρώς την επιφάνειά τους με λάδι.
  10. Ψήνουμε για περίπου 8-10 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να χρυσίσουν ελαφρώς.
  11. Τις ξεφουρνίζουμε, τις πασπαλίζουμε με το μπαχαρικό της αρεσκείας μας και σερβίρουμε τα μεσανατολίτικα επίπεδα ψωμάκια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στην ειδική έκδοση του Γαστρονόμου με τίτλο «Σπιτικό ψωμί».

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών