ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝaanNaan, οι χαρακτηριστικές πίτες της Ινδίας

Τα naan τα ξέρουμε όλοι. Έλα όμως που το πιο συνηθισμένο και αγαπημένο «ψωμάκι» στην Ινδία είναι το ρότι. Φτιάχνονται από διαφορετικό σιτηρό, ανάλογα με την περιοχή, και συνοδεύουν ιδανικά το φαγητό, λειτουργώντας παράλληλα ως κουταλοπίρουνο. Η Garima Bhandari που μας έδωσε τη συνταγή τα έψησε στον ταβά (ένα ειδικό ρηχό τηγάνι), αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε τηγάνι, κατά προτίμηση ένα βαρύ μαντεμένιο.

20' προετοιμασία
15' ψήσιμο
20' αναμονή
Σύνολο: 55'

Υλικά

Κομμάτια: 12-14

Διαδικασία

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και σιγά σιγά προσθέτουμε το νερό, ανακατεύοντας με τα δάχτυλα ώστε να μην υπάρχει ξηρό αλεύρι στο μπολ.
  2. Ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη. Προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειάζεται.
  3. Σχηματίζουμε μια μπάλα με τη ζύμη και αλείφουμε με ελάχιστο λάδι την επιφάνεια. Καλύπτουμε με μια βρεγμένη και καλά στυμμένη πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά.
  4. Τη ζυμώνουμε άλλη μία φορά και τη χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια (περίπου στο σχήμα ενός μικρού αυγού). Καλύπτουμε πάλι με τη νωπή πετσέτα μέχρι να ετοιμάσουμε το τηγάνι.
  5. Σε ένα πιάτο βάζουμε λίγο αλεύρι. Ζεσταίνουμε ένα βαρύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά χωρίς λιπαρή ουσία.
  6. Παίρνουμε ένα από τα μικρά μπαλάκια και το πιέζουμε ελαφρά, να ανοίξει λίγο. Το βουτάμε στο πιάτο με το αλεύρι και το τινάζουμε να φύγει το περιττό.
  7. Τώρα, με έναν πλάστη απλώνουμε το ζυμάρι σε λεία επιφάνεια και το ανοίγουμε σε δίσκο διαμέτρου περίπου 15 εκ. Προσθέτουμε πού και πού αλεύρι αν χρειαστεί, ώστε το ζυμάρι να μην κολλάει στον πλάστη.
  8. Βάζουμε το ζυμάρι στο τηγάνι και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά. Ψήνουμε τη μία πλευρά για 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να εμφανιστούν μικρές φουσκάλες.
  9. Αναποδογυρίζουμε το ζυμάρι και ψήνουμε για 30 ακόμη δευτερόλεπτα.
  10. Το αναποδογυρίζουμε άλλη μία φορά και το ψήνουμε για 1/2 λεπτό ακόμα. Το ρότι είναι έτοιμο.
  11. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το ζυμάρι.

Μυστικά

Για να μείνουν ζεστά, κάθε φορά που τελειώνουμε ένα ρότι το τοποθετούμε πάνω από τα άλλα, τυλίγοντάς τα όλα με μια πετσέτα κουζίνας ή με αλουμινόχαρτο μέσα σε μια κατσαρόλα με καπάκι. *Αν θέλουμε, λιώνουμε λίγο βούτυρο σε ένα τηγανάκι και αλείφουμε κάθε ρότι που βγάζουμε από το τηγάνι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 198.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών