ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜελιτζάνες τσακώνικες με φέτα και βασιλικόΜελιτζάνες τσακώνικες με φέτα και βασιλικό Το αρτακινό, όπως όλα τα μικρασιάτικα τραπέζια, δίνει μεγάλο βάρος στους μεζέδες, κι αυτός ο μεζές είναι πολύ πιο σύνθετος και πλούσιος από όσο ακούγεται. Ένα εξαιρετικά νόστιμο ορεκτικό, ιδιαίτερο και πρωτότυπο, απλώς απαιτεί με σχετική εξοικείωση με το τηγάνισμά του, αφού πρόκειται για ένα μείγμα από αυγό και τυρί που μπαίνει πάνω σε φέτες μελιτζάνας και τηγανίζεται μαζί τους σαν κροκέτα. Η αντίθεση του πικάντικου τυριού με τη γλύκα της μελιτζάνας είναι θαυμαστή!

30' προετοιμασία
15' τηγάνισμα
40' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 25'

Υλικά

Μερίδες: 15

Διαδικασία

  1. Για τις μελιτζάνες με αυγό ξεκινάμε βάζοντας τις φέτες μελιτζάνας σε μια λεκάνη με αλατισμένο νερό για 30-40 λεπτά.
  2. Τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε καλά.
  3. Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τυρί, τα αυγά, το αλεύρι, τον μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να φτιάξουμε μια πυκνή πάστα.
  4. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 1 εκ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  5. Μόλις το λάδι κάψει, βάζουμε μία δόση από φέτες μελιτζάνες και τις τηγανί- ζουμε χωρίς να τις γυρίσουμε, μέχρι να ροδίσει η κάτω πλευρά.
  6. Τις γυρίζουμε προσεκτικά μέσα στο τηγάνι, ώστε η ροδισμένη πλευρά να βρεθεί προς τα πάνω.
  7. Με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνουμε μία καλή δόση πάστας αυγού και με ένα δεύτερο κουταλάκι την πλάθουμε κάπως στρογγυλή.
  8. Τη σπρώχνουμε να ακουμπήσει πάνω σε μία φέτα μελιτζάνας, καλύπτοντάς την.
  9. Τηγανίζουμε τη φέτα της μελιτζάνας, με την πάστα επάνω της, για 2-3 λεπτά, μέχρι να δούμε ότι σχηματίζεται ένα ρόδινο, ελαφρά τραγανό δαχτυλίδι στην ένωση της πάστας αυγού-τυριού με τη φλούδα της φέτας της μελιτζάνας.
  10. Αυτό είναι σίγουρο σημάδι ότι η πάστα έχει κολλήσει καλά στη μελιτζάνα.
  11. Η φλούδα βοηθά τη φέτα να διατηρήσει το σχήμα της και να μη γλιστρήσει από πάνω της η πάστα.
  12. Γυρίζουμε προσεκτικά κάθε φέτα για να αναποδογυρίσει και η πάστα να βρεθεί από κάτω, μέσα στο λάδι, κολλημένη πάντα στη φέτα μελιτζάνας.
  13. Τηγανίζουμε για περίπου 1 λεπτό, πάντα σε μέτρια φωτιά, μέχρι η πάστα να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
  14. Βγάζουμε τις φέτες με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας, με τη χρυσαφένια πάστα προς τα πάνω.
  15. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν οι μελιτζάνες.
  16. Σερβίρουμε τον μεζέ ζεστό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών