15' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 45 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για 6-8 μερίδες

Για την κρέμα

Για το γαρνίρισμα

Διαδικασία

  1. Βάζουμε τα μήλα σε ένα μπολ με κρύο νερό και το χυμό του λεμονιού ώστε να μη μαυρίσουν.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ᵒC στον αέρα.
  3. Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα με τα ξυλάκια κανέλας και τη βανίλια σε μέτρια φωτιά.
  4. Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τους κρόκους αυγού με τη ζάχαρη και τέλος προσθέτουμε το κορν φλάουρ και να ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
  5. Λίγο πριν φτάσει το μείγμα γάλακτος στο σημείο βρασμού, το ρίχνουμε σιγά σιγά στο μπολ που έχουμε χτυπήσει τα αυγά με τη ζάχαρη, χτυπώντας αδιάκοπα με το σύρμα.
  6. Επαναφέρουμε το μείγμα στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει η κρέμα μας να βράζει.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και αδειάζουμε την κρέμα σε ένα στρογγυλό πυρέξ διαμέτρου 20-25 εκ.
  8. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε τα 50 γρ. βούτυρο και ροδίζουμε ομοιόμορφα τα μήλα.
  9. Τα τοποθετούμε περιμετρικά πάνω στην κρέμα και πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και την κανέλα.
  10. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, έως ότου δούμε ότι έχει καραμελώσει η ζάχαρη.
  11. Αφαιρούμε την κρέμα από το φούρνο, αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία και σερβίρουμε**.

Μυστικά

* Ο Γιώργος Ηλιού είναι σεφ του εστιατορίου Ciboulette στο Κολωνάκι. ** Όταν σερβίρουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε με σπασμένα μπισκότα κανέλας ή τζίντζερ ώστε να δώσουμε το τραγανό και ελαφρώς πικάντικο στοιχείο στην κρέμα μας.

Στο ποτήρι μας: Καλβαντός, παλαιωμένο τσίπουρο ή ρούμι, λικέρ Τεντούρα ή ένα δροσερό Vinsanto.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών