15'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 45'
Υλικά
Μερίδες: για 6-8 μερίδεςΓια την κρέμα
Για το γαρνίρισμα
Διαδικασία
- Βάζουμε τα μήλα σε ένα μπολ με κρύο νερό και το χυμό του λεμονιού ώστε να μη μαυρίσουν.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ᵒC στον αέρα.
- Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα με τα ξυλάκια κανέλας και τη βανίλια σε μέτρια φωτιά.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τους κρόκους αυγού με τη ζάχαρη και τέλος προσθέτουμε το κορν φλάουρ και να ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
- Λίγο πριν φτάσει το μείγμα γάλακτος στο σημείο βρασμού, το ρίχνουμε σιγά σιγά στο μπολ που έχουμε χτυπήσει τα αυγά με τη ζάχαρη, χτυπώντας αδιάκοπα με το σύρμα.
- Επαναφέρουμε το μείγμα στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει η κρέμα μας να βράζει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και αδειάζουμε την κρέμα σε ένα στρογγυλό πυρέξ διαμέτρου 20-25 εκ.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε τα 50 γρ. βούτυρο και ροδίζουμε ομοιόμορφα τα μήλα.
- Τα τοποθετούμε περιμετρικά πάνω στην κρέμα και πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και την κανέλα.
- Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, έως ότου δούμε ότι έχει καραμελώσει η ζάχαρη.
- Αφαιρούμε την κρέμα από το φούρνο, αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία και σερβίρουμε**.
Μυστικά
* Ο Γιώργος Ηλιού είναι σεφ του εστιατορίου Ciboulette στο Κολωνάκι. ** Όταν σερβίρουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε με σπασμένα μπισκότα κανέλας ή τζίντζερ ώστε να δώσουμε το τραγανό και ελαφρώς πικάντικο στοιχείο στην κρέμα μας.
Στο ποτήρι μας: Καλβαντός, παλαιωμένο τσίπουρο ή ρούμι, λικέρ Τεντούρα ή ένα δροσερό Vinsanto.