ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣDosa masalaDosa masala: Ινδική κρέπα, γεμιστή με πικάντικο πουρέ πατάτας
1 ώρα προετοιμασία
30' μαγείρεμα
15' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 45'

Υλικά

Τεμάχια: 80

Γέμιση

Για τη σάλτσα-ντιπ

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα momos (τα ινδικά ντάμπλινγκ), ξεκινάμε με τη γέμιση.
  2. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 10-15 λεπτά.
  3. Στη συνέχεια, βάζουμε ένα κουταλάκι από τη γέμιση σε κάθε φύλλο, σηκώνουμε τις τέσσερις άκρες του και τις στριφογυρίζουμε για να το κλείσουμε σε πουγκί.
  4. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορεί κανείς να κλείσει τα momos: σε πουγκί, σε τριγωνάκια, σε μισοφέγγαρα, σε πακετάκια. Επιλέγουμε αυτόν που μας διευκολύνει. Ο στόχος είναι να βεβαιωθούμε ότι κλείσαμε καλά το κρέας μέσα στη ζύμη, για να μη βγει η γέμιση κατά το μαγείρεμα.

Momos

  1. Βράζουμε νερό και λίγες σταγόνες λάδι στον ατμομάγειρα (το λάδι βγάζει μια λιπαρότητα στους υδρατμούς που βοηθάει να μην κολλήσουν τα momos).
  2. Μόλις το νερό πάρει βράση, τοποθετούμε τα momos στο επάνω ράφι του ατμομάγειρα και βράζουμε για τουλάχιστον 15 λεπτά και όχι περισσότερο από 20 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Αν δεν έχουμε ατμομάγειρα, κάνουμε το εξής: Σε μια κατσαρόλα βαθιά και όχι ιδιαίτερα φαρδιά βάζουμε νερό και λίγες σταγόνες λάδι (για να μην κολλήσουν τα momos) και στερεώνουμε πάνω της ένα τρυπητό (ανοξείδωτο ή από σιλικόνη), φροντίζοντας η στάθμη του νερού να είναι κάτω από τη βάση του τρυπητού. Όταν αρχίσει το νερό να βράζει, βάζουμε μέσα στο σουρωτήρι τα momos και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Βράζουμε για 15-17 λεπτά.

Σάλτσα-ντιπ

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις ντομάτες για 5-6 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε το κύμινο σε σκόνη, το σουσάμι, το σκόρδο, το τζίντζερ, το πράσινο τσίλι και το αλάτι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά να κρυώσει.
  3. Αδειάζουμε σε πολυκόφτη και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα. Χρησιμοποιούμε όση θέλουμε και την υπόλοιπη τη διατηρούμε στο ψυγείο. Ταιριάζει με όλα τα ινδικά ψωμάκια και πιτάκια, αλλά και τα ψητά κρεατικά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 198.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κιμάς κοτόπουλου

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών