Παραδοσιακό φαγητό που σερβίρουν στα Σιφνέικα πανηγύρια. Εμείς θα το φτιάξουμε για το τραπέζι της Κυριακής.

20' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 8

Διαδικασία

  1. Βάζουμε σε ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα το μισό λάδι και ροδίζουμε ελαφρά το κρέας, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σοτάρουμε λίγο και αυτό και ρίχνουμε λίγο αλάτι, τον πελτέ διαλυμένο σε νερό και την κανέλα. Το νερό μόλις να σκεπάζει το κρέας. Μισοσκεπάζουμε και το αφήνουμε να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά. Παρακολουθούμε μήπως χρειαστεί να συμπληρώσουμε λίγο νερό.
  2. Όταν το κρέας είναι σχεδόν μαγειρεμένο (στη 1 ώρα περίπου), προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και τις πατάτες. Τα υγρά πρέπει σχεδόν να σκεπάζουν το φαγητό. Αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να μαγειρευτεί και να μείνει με τη σάλτσα του (για άλλα περίπου 30 λεπτά). Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα, απλώς σείουμε την κατσαρόλα για να μην τσικνώσει. Τρυπάμε μια πατατούλα με πιρούνι για να βεβαιωθούμε ότι έχει μαλακώσει. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί μισή ώρα πριν το σερβίρουμε.
  3. Λίγα λόγια από την Εύη Βουτσινά: «Πολλά πανηγύρια έχει η Σίφνος, πολλές ευκαιρίες για ανανέωση και ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών. Σχεδόν σε όλα ακολουθεί ομαδικό γεύμα και γλέντι. Το πιο επίσημο θεωρείται της Χρυσοσπηλιώτισσας, που τη λένε και Αη Σίφνο και γιορτάζει της Αναλήψεως. Το κρέας της γιορτής είναι από τα λιγοστά ντόπια μοσχαράκια. Χρησιμοποιούν και κατσίκια, αλλά το μοσχάρι θεωρείται επίσημο, κι έτσι τότε μαγειρεύουν πάντα μοσχάρι κοκκινιστό με πατάτες ή, καμιά φορά, με μακαρόνια. Το πρώτο πιάτο είναι πάντα ρεβιθάδα μαγειρεμένη σε καζάνια. Το πανηγυριώτικο μοσχάρι είναι απλή συνταγή - η νοστιμιά της οφείλεται στα εκλεκτά ντόπια υλικά. Μπορείτε να το φτιάξετε και με όποιο άλλο κρέας θέλετε».

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών