ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜοσχάρι κρασάτο με μανιτάρια, κόλιανδρο και ποικιλία μυρωδικώνΜοσχάρι κρασάτο με μανιτάρια, κόλιανδρο και ποικιλία μυρωδικών
10' προετοιμασία
10' ψήσιμο
10' αναμονή
Σύνολο: 30'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για τα μπαστουνάκια μοσχαριού σοτέ με σόγια ξεκινάμε και σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού, τη σόγια και το ελαιόλαδο.
  2. Μεταφέρουμε το 1/3 της ποσότητας σε ένα μικρό μπολ και το αφήνουμε στην άκρη (για το σερβίρισμα).
  3. Στο βαθύ μπολ με το υπόλοιπο μείγμα χυμού-σόγιας-λαδιού ρίχνουμε το σκόρδο και το κρέας και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
  4. Τα αφήνουμε στην άκρη να μαριναριστούν για 10 λεπτά.
  5. Στραγγίζουμε το κρέας, το αλατοπιπερώνουμε και πετάμε τη μαρινάδα και το σκόρδο.
  6. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο τηγάνι (προτιμότερο αντικολλητικό) ή μια φαρδιά κατσαρόλα και τη ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  7. Ρίχνουμε τις λωρίδες κρέατος* και ψήνουμε για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν, χωρίς όμως να στεγνώσουν.
  8. Τις βγάζουμε σε μια πιατέλα, περιχύνουμε με τη μαρινάδα που είχαμε κρατήσει, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και την πάπρικα και σερβίρουμε.
  9. Συνοδεύουμε με: πατάτες τηγανητές ή πιλάφι και μαρουλοσαλάτα με άνηθο και ελιές.

Μυστικά

Αν το τηγάνι δεν είναι ευρύχρο, είναι προτιμότερο να ψήσουμε το κρέας σε δύο δόσεις. Αν το βάλουμε μονομιάς, θα πέσει η θερμοκρασία του σκεύους και το κρέας δε θα ροδίσει και δε θα ψηθεί σωστά. Αντιθέτως, θα βράσει μέσα στα υγρά του.

Στο ποτήρι μας ό,τι κόκκινο θέλουμε, αποφεύγοντας βαριά και παλαιωμένα. Προτείνω ένα κρητικό χαρμάνι, μια φινετσάτη Λημνιώνα, ένα ελληνικό Syrah.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 96.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών